Circus Classicus

Nyáron lehetőségünk volt eljutni a Fővárosi Nagycirkusz Circus Classicus című előadására. Már napokkal az előadás előtt izgatottan vártuk, hogy ismét érezhessük a frissen sült perec és a pattogatott kukorica illatát, nem is beszélve a rengeteg csillogó – mozgó játékról, melyeket ott kapni. Az épületbe belépve azonnal megéreztük azt a bizonyos „cirkusz illatot”, melyet minden gyerek imád, és ami visszahozza a felnőttnek a gyerekkori emlékeit az itt töltött estékről. Direkt nem olvastuk el, hogy milyen műsorszámok lesznek, mert meglepődni mindig jobb, mint unottan várni azt a produkciót, amit esetleg nem kedvelek.

maxresdefault

Az idei műsort Hans Ludwig Suppmeier, német tigrisidomár nyitotta. Az első gondolatom a volt, hogy milyen cuki „cicák” vannak a porondon, majd felnőtt fejjel azon kezdtem el gondolkodni, hogy mit gondolhatnak magukban az állatok, amikor a produkciót végrehajtják, illetve mennyi időbe telhetett megtanítani ezeket a trükköket nekik. Egy biztos, már nem az állatok látványa kötött le, hanem a csodálat a belefektetett munka miatt.

Amíg átrendezték a porondot egy brazil zenebohóc csapat, a Bazan Family szórakoztatta a közönséget. Nagyon furcsa, hogy a modern bohócok mennyire különböznek a klasszikusoktól, akiket kiskoromban nagyon szerettem. Viszont sokkal szórakoztatóbbak is, hogy nem a szokásos, szinte már unott vicceket látjuk, hanem egy új, ismeretlen produkciót, amit remek zene kísért!

Most következett egy levegő akrobatika szám, a kubai Duo Capilarból. Viszont amikor mi voltunk csak egy kubai artista hölgy volt jelen, aki így is egy bámulatra méltó levegő akrobatika produkciót mutatott be, amiben biztosítókötél helyett a saját haján lógott.

Ő utána következett az egyik magyar szám. Richter Flórián elefántszámát láthattuk. Szandra, az elefánt egyébként Roger Moore partnere volt a Polipka című James Bond filmben, és egy szórakoztató állatos produkciót mutattak be együtt a közönség számára. Van egy olyan érzésem, hogy ő az az elefánt, akire négy éves koromban felülhettem a cirkuszban, és erről a fénykép még mindig a falunkon lóg a nappaliban. Richter Flórián a későbbiek során még kétszer lépett a porondra, egyszer egy lovaglós produkcióval, melyben felesége, Richter Edit és kisfiúk, Kevin is közreműködtek. A gyönyörű holland lovak mindent precízen hajtottak végre ebben a produkcióban is, illetve a későbbi lóidomító szám is, ahol több, mint tíz ló szerepelt egyszerre a porondon, és lesték minden mozdulatát Flóriánnak.

cirkusz3

Volt még egy kardegyensúlyozó szám, az olasz Jessica Caveagna előadásában, ami rendkívül ijesztőnek hatott, és csak arra tudtam gondolni, mi lesz ha megcsúszik a lába a létrán. Ebből a számból nekem egyedül csak a kardnyelés hiányzott, azt nagyon vártam, hátha a végére tartogatja, de sajnos nem így történt. Férje, az illuzionista Kim Kenneth előadása később következett.

Volt egy számomra teljesen új, gyorsöltöző szám.  A Duo Sifolinis (Bulgária – Angila) előadása a kellemes zenét a hihetetlen gyors ruhaváltással kombinált keveréke volt. Az elején még arra gondoltam, hogy áh, igen, egybevarrt ruhákról lehet szó. De annyi ruhát, mint amennyi itt felbukkant, nem lehetne úgy egybevarrni, hogy továbbra is vékonynak látszódjanak. Ha valaki tudja a titkukat, kérem ossza meg velem!

Az elefántos szám után egy magas kötél szám következett, a háromtagú orosz The Mednikov’s által. A kötélen a klasszikus trükkökön kívül szinte ijesztő, de egyúttal bámulatos mutatványokat is láthattunk, köztük egy dupla hátra szaltót.

Őket követte Kim Kenneth, a dán illuzionista, aki hihetetlen trükkökkel tüntette el a segítőit. Láttam régebben egy sorozatot, ahol bemutatták miként is működnek a hasonló trükkök. Ezek viszont számomra ismeretlenek voltak, és akárhogy is törtem a fejem, nem jöttem rá, hogy hova bújhattak el az asszisztensek. Hihetetlen volt nézni, ma is szívesen visszagondolok erre a produkcióra.

Láthattunk továbbá egy egyensúlyozó számot a brazil The Bazan Sisters előadásában, ahol a két lány egymás egyensúlyozásával hajtotta végre a produkciót. Hasonlót láttam már, így ez a produkció nem kötötte le annyira a figyelmemet. Azonban a magyar Duo Deszka csapat, akik egy deszka és egymás súlya segítségével merész ugrásokat, szaltókat mutattak be, teljesen lenyűgözött. A szünetben találkoztam velük a büfében, majd fél órára rá itt ugráltak előttem és csak arra gondoltam, hogy a gyomruk hogy bírhatja ezt.

A finálé volt szerintem a legerősebb az egész műsorban. Láthattunk még egy levegőszámot a brazil Super Silvától, aki mindenféle biztosító kötél nélkül mászkált fejjel lefelé karikák segítségével. Nem tudtam, hogy becsukjam a szemem a félelem miatt, vagy inkább nézzem őt az izgalom miatt.

Az utolsó szám pedig a Duo Sifolinistől egy halálkerék szám volt. Az egyik sráccal szintén találkoztam a büfében, és most sem értem, hogy lehetett egy ilyen veszélyes szám előtt nyugodtan elfalatozni egy sonkás szendvicset.

maxresdefault (1)

Összességében szerintem a finálé erősebb volt, mint a műsor eleje, de azért mindig volt valami, ami lekötette a figyelmemet, és sosem unatkoztam. Fura volt, hogy már nem az a kellemes, mély hangú bácsi konferálja fel az előadókat, hanem egy nálam alig idősebb srác.

Ami viszont egyáltalán nem tetszett, az a porond bejárata fölé felszerelt képernyő. Az jó, hogy kiírja az előadók nevét és származási helyét, mert nem mindig lehet érteni a neveket, főleg ha az ember nem tud idegen nyelven. Viszont egyszerűen folyton odavonzza a szememet, amikor el van sötétítve a színpad. Kevés világos színt használtak a feliratoknál, de még ha feketén is világított, világosabb volt a képernyő, mint a porond megvilágított része. Lehet ez szakmai ártalom, vagy egyszerűen húsz év alatt megszoktam, hogy nincs ott képernyő, és most már ott volt.

Mindazonáltal most is úgy gondoljuk, hogy a cirkusz remek szórakozás gyerekek és felnőttek számára egyaránt! Ha még nem voltál idén, a következő előadásra mindenképpen látogass el! Ráadásként a Nagycirkusz felajánlott a következő előadásra az egyetemi hallgatók számára 40%-os kedvezményt.

A Fővárosi Nagycirkusz az októberben kezdődő új műsorára ráadásként minden egyetemi hallgató számára biztosít 40%-os kedvezményt a jegyárból. 2014.10.18 – 12.27-ig a szombat 19 órás előadásra a II. kategóriában érvényesíthető a kedvezmény, ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy minden pénteken 16 óráig 06-1/341-2753 telefonszámon vagy brezovszki.valeria@maciva.hu e-mail címen előre jelzed látogatási szándékod.

A regisztrációhoz szükséges adatok:

név
intézmény (BME)
előadás dátuma
darabszám
jelszó „hallgatói kedvezmény”

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..