Happy Idiot

„…a gond ezzel, hogy a 18 és 23 év közötti fiatalságnak nem csak integrálni kellene megtanulni imprópriusan, hanem fel kellene szednie némi tapasztalatot a társas élet dimenzióiból is. Persze tanulni is kell, de élni, tapasztalni is. Egyéb esetben kialakul az egyedülálló, kopasz, kövér, szemüveges, monitorfüggő mérnökember, akinek előbb van Aston Martinja, mint szexuális tapasztalata. Na ez rossz, nagyon rossz.” Ezt írtuk a Gólyaszámban. A TV on the Radio új klipje pedig ennek pont az ellenkezőjéről szól.

Életem egyik legnagyobb kudarcának fogtam fel, hogy már szeptember 2-án kijött ez a szám, de én csak 16-án hallottam. A klip viszont pont október 1-jén jelent meg, és sikerült nem lemaradni arról az érzésről, hogy valamit ugyanakkor nézek meg először, amikor a világon a többi véletlen elszórt ember is. Ráadásul én teljes mértékben tudtam azonosulni ezzel a számmal.

Az egész Happy Idiot-ban az a legérdekesebb, hogy olyan, mintha egyszer sem indulna be igazán, hanem csak feszültség van benne. Alapvetően még az is lehet, hogy a szerelemről szól, meg ilyen burzsuj érzelmekről, de arról olyan cinizmussal, hogy rögtön belátjuk az egész feleslegességét. A szám lanyha önsajnálata valamit végig titkolt előlem, és biztos vagyok benne, hogy nem akarja elárulni, hogy mi a fájdalmának az oka, de bosszantóan utalgat rá. A hallgatóban pedig egyre gyűlik és gyűlik a feszültség, és egyszer sem hagyja kirobbanni a zene. A közepén szinte már elviselhetetlen lesz, de ugyanúgy halad tovább a szám az „Ignorance is a Bliss.” felkiáltással. Én tudtam azonosulni ezzel a számmal, mert tudom, hogy hány olyan ember van, akiknek sokkal fontosabb a Linux, mint a hétköznapi boldogság.

És milyen alapon próbálja elvenni ezt a fajta örömet az emberektől a világ? A klip autóversenyzője se hagyja elterelni a figyelmét, és valódi hittel küzd azért, hogy sebességrekordot döntsön. Hiába kísértik vörös hajú nők látomásai, ő továbbhajt, és eléri a célját, míg végül valószínűleg elveszti teljesen az eszét. A főhős neve Racer Steven, és fel is nő ahhoz, hogy viselhesse ezt a nevet. Tunde Adabimpe, a TV on the Radio énekese helyesen jelentette ki erről a klipről: „Full on geek fest in the desert.”

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..