Tollbörze

A BME-s Állásbörzén a tollszerzésnek rengeteg fajta módja van. A lopakodó, amikor a stand mellett beszélgető céges fejvadászok között észrevétlenül a tollakat tartalmazó bögre mellé lépünk és elemelünk egyet, miközben a szórólapokat tanulmányozzuk feltűnően. Az udvarias, de kissé pofátlan kérdés, miközben mosolyognak ránk, és már éppen próbálnának becsábítani a vállalati struktúra egy rendszerezett elemének: vehetnék egy tollat? A türelmes vadász játéka, amikor a tollakat őrző marketingesekkel együttműködve teszteket töltünk ki, válaszolunk a kérdéseikre, érdeklődést mutatunk a cégeik iránt, hogy megkaparinthassuk az ajándéktárgyakat. A cseles, amikor csak kölcsönkérünk egy tollat arra hivatkozva, hogy elfelejtettünk hozni.

waterman-expert-city-line-cap-posted

A tollszerzés jóval túlmutat önmagán. Olyan, mint a skalpgyűjtés, a rátermettség bizonyítása jelvényekkel, hogy készen állunk belépni a kapitalizmus dzsungelébe. A tollakat később úgy viselhetjük, mint a katonák a kitüntetéseiket vagy a jakuzák a tetoválásaikat. A tollban van valami ősi intellektuális erő a mérnök számára, felidézik a régi egyiptomi termékenységi rítusok fallikus szimbólumait. A toll, ami képes szárba szökkentetni a mérnökök ötleteit, valóssá tenni a képzeletet, tintával világokat alkotni, eseményeket egyetlen pöccentéssel mozgásba lendíteni, és pár vonással eltörölni, elfedni a dolgok létezését.

Mégis, egy gyakorlatias kérdés: melyik eszköz a legméltóbb arra, hogy a szakavatott kezek birtokolják, és fáradságos leleménnyel megszerezzék őket? A Morgan Stanley hajtogatható ceruzája mindenképp egy különdíjas megoldás. Bátor dolog részükről, hogy a tollak eme vadászmezejére ki mertek állni egy ceruzával, de mindezt tökéletes eleganciával, letisztult érzékkel tették. A Morgan Stanley standját már messziről felismerhetővé tette az eszményi hostessük. Arra a lányra kell gondolnunk ebben a pillanatban, aki a légies, modern szépség és a belső szellem pontosan megfelelő elegye. Aki nem azért lépett a közgazdaságtan mohóságot és önzést magában rejtő útjára, hogy a saját érdekeit szolgálja, hanem egy újkori görög múzsaként kiismerve magát a társadalom útvesztőiben és a pénzügyek lejtőin, lehetőséget adjon az embereknek a kölcsönösen előnyös üzletkötések megvalósulásához. Racionálisan, szinte felettünk szemlélte a világot, de mégis érzékien, megértéssel. Úgy, mint a hajlékony grafit kétértelmű csodája.

Power of Words

Az okos marketing áthatja az egész állásbörzét. Tollakra vadászni olyan, mint Odüsszeusznak a szirének között hajózni. Hatalmas multinacionális vállalatok igyekeznek megkaparintani a lelkeinket, mint a tengeri szörnyek, akik bájoló sellőket küldenek az elcsábításunkra. Nem tudom, hogy ez a varázslat az oka, vagy mindnyájunknak ez lesz később a vágya, de örömmel áldozzuk fel magunkat, és Jónásként, akit lenyelt a bálna, örömmel élünk a hal bendőjében. Nem aggódunk amiatt, hogy merre vet minket magányos csónakunkban a víz, mert az utunkat megszabja a nálunk nagyobb hal emésztésének vezetővonala. Így örömmel válunk például a T-Systems részévé, hogy egy nagyobb egység működésének lehessünk darabjai. Ha nem ezt választjuk, akkor csak a nálunk kisebb halakat kaparinthatjuk meg, szerény fogásokat, ahogy azt a tollakkal tesszük.

Elegáns és konzervatív volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tolla, mely egy papírtokban érkezett, míg szintén tőlük szereztünk egy másikat egy praktikus jegyzetfüzet részeként. Számtalan vastag tollal találkoztunk, melyeknek kényelmetlen volt a fogása. Sok olyan toll is volt, melyen érződött az átgondolatlanság, egyszerű sorsra szánták őket, felejthető promóciós anyagnak. Az egyik legnagyszerűbb darab, amit megkaparinthattunk, a LogMeIn-é. Pontosan megfelelő vastagsággal bír, újratölthető, nem úgy, mint több egyszer használatos társa, igényes, és kellemes ránézni. Strapabíró, vizsgák írására is alkalmas. Egy sikeres vadászat értékes trófeája.

A cikk az előző évek Állásbörzéinek tapasztalatain alapszik. A héten újra nyitnak és még több toll vár az ügyes vadászokra.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..