ELMŰ Akadémia

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport a Villamos Energetika Tanszékkel közösen idén is meghirdette “ELMŰ Akadémia” előadás-sorozatát, amely immár hatodik féléve várja a villamos energetika iránt érdeklődő hallgatókat és látogatókat. Az előadások közös vonása a villamos energetikai aktualitásoknak a Társaság üzemeltetési gyakorlatából vett példákon keresztüli bemutatása, ezáltal válnak azok a hallgatóság számára különösebb előképzettség nélkül is élvezhetővé. Az idei félév programja:

  • november 5. 18:00 óra: E-mobilitás: műszaki megoldások és töltőoszlop üzemeltetési tapasztalatok
  • november 19. 18:00 óra: BI a hálózaton
  • december 3. 18:00 óra: Beruházás tervezés IT támogatása az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál
  • december 9. 17:15 óra: A hosszú távú hálózattervezés eszközei az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál

A helyszín minden esetben az I.B.138. Az előadók közül többen az elmúlt években végeztek a VET-en.

A hátralévő előadásokra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

(További aktualitások, esetleges változások a VET honlapján ill. facebook-oldalán követhetők.)

Nov19

Beszámoló az ELMŰ Akadémia 2014. november 5-i előadásáról – E-mobilitás: műszaki megoldások és töltőoszlop üzemeltetési tapasztalatok

toltooszlop

Az idei év első előadása a villamos autók üzemeltetéséről szerzett ELMŰ-s tapasztalatok ismertetéséről szólt, előadója Szabó Ferenc, a Műszaki Támogatási Osztály munkatársa volt, aki a késői időpont ellenére is lelkesen vezette be a jelenlévőket az ELMŰ e-mobility programjának részleteibe. Megtudhattuk, hogy milyen nehézségekkel jár egy-egy töltőpont létesítése és beüzemelése, milyen fejlesztésekkel járul hozzá a villamos autózás terjedéséhez az ELMŰ és anyacége, az RWE, valamint kitekintést kaphattunk az európai, elsősorban a német gyakorlatról. A villamos autók hálózatra vett hatásainak vizsgálata az ELMŰ érdeklődésének is középpontjában áll, ebben a tekintetben a BME-VET Villamos Művek és Környezet Csoporttal több közös együttműködésre is sor került, és rendszeresek a téma valamelyik aspektusát körüljáró szakdolgozatok, diplomatervek. Részletes elemzéseket elsősorban hálózati szimulációk segítségével lehet végezni, az ELMŰ azonban mindezt nagyszámú mérés segítségével is támogatja: az előadásból megtudhattuk, hogy minden, általuk telepített töltőoszlop az ott zajló töltésről mérési regisztrátumot küld egy központi adatbázisba, ahonnan online módon meg is tekinthető az adott kút, így az elméleti feltételezéseket a gyakorlatból vett adatokkal meg lehet támogatni, ami értékes hozzájárulás a vizsgálatok pontosításához. A villamos autózás egyelőre nem elterjedt Magyarországon, az ELMŰ azonban bizakodó és a távolabbi jövőbe tervez: mire a technológia széles körűen elterjed, szeretnének felkészülni annak fogadására megfelelő számú töltőhely létesítésével.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..