Specializációválasztás az utolsó pillanatban

Holnap éjfélig van utolsó lehetőségetek a specializációválasztásra! Ne feledjétek, hogy eddig változtathattok a megjelölt ágazatok sorrendjén a Neptunon keresztül. Ha bátorításra van még az utolsó pillanatban szükségetek, akkor forduljatok a Specializációimpulzushoz, benne a oktatók és hallgatók véleményével. Keressétek az egyetemi újságtárolókban vagy alább a linken!

Specializációimpulzus

Helyesbítés az utolsó számunkhoz: az AUT tanszék Szoftverfejlesztés ágazatának hallgatói véleménye kimaradt a lapból, ezért ezt most a blogon tesszük közzé. Elnézésetek kérjük, és tanszékét is!

Image01

A Szoftverfejlesztés ágazatról Krassay Péter válaszolt a kérdéseinkre.

– Az előzetesen elképzeltekhez képest, mennyire volt olyan a specializáció, mint amilyennek vártad? A mostani specializációtájékoztató brosúrák, leírások mennyire adnak hű képet az ágazatról a tapasztalataid alapján?

– Előzetes elképzeléseim, hogy ez egy igen sokrétű, jórészt gyakorlatias, éppen ezért sok programozással tarkított specializáció, nagyjából igaznak is bizonyultak. Megnézve a legfrissebb brossúrát az ágazatomról, kijelenthetem, hogy az ígért technológiák megfelelő módon ismertetésre kerültek/kerülnek a specializáció folyamán. Sőt a “megszerezhető ismeretek főbb témakörei” között megbújó mobil kliensfejlesztés véleményem szerint nem is kapott elég hangsúlyt, pedig több választható tárgy is épül a témakörre.

– Mennyire befolyásolt a specializációválasztásban a tanszékekről előzetesen kialakult kép? Mennyire számítottak bele a döntésedbe a tanszék által korábban tartott előadások minősége, korábbi benyomásaid, és az amit még hallottál az ágazatról előzetesen?
– Az bennem előzetesen kialakult kép két részre bontható. Vannak a hallott dolgok és a korábbi benyomásaim.  A hallott dolgok nem mindegyike volt pozitív, sokszor hallottam, hogy “ott csak a C#-ot lehet tanulni”. Ez természetesen nem igaz, bár az tény, hogy van ilyen tárgy is. Szerencsére ezeket a negatív hangokat teljesen elnyomták azon ismerőseim beszámolói, akik szorosabb kapcsolatban álltak/állnak a tanszékkel. A hallott dolgok között van még az is, hogy ez az az ágazat, ahová a korábbi évek eredményei alapján a legmagasabb ösztöndíj index átlaggal lehetet bekerülni. Korábbi benyomásaim pedig rendkívül pozitívak voltak, a mai napig azt vallom, hogy a harmadik félévben csak azért mentem át “Szoftvertechnológiák” vizsgán, mert a “Bevezetés a mobil szoftverfejlesztésbe” tárgyban a Java nyelv működését mélyebben megérthettem az ott elhangzott kiváló magyarázatok, példakódok és demók alapján Ekler Péter előadásában.
– Mi a véleményed az oktatás színvonaláról az ágazatodon? Hogyan jellemeznéd az oktatóidat korrektség, felkészültség, és az előadásmód szempontjából?

– Tapasztalatom szerint kiváló oktatók vannak ezen az ágazaton és főleg a fiatalabb generációból. Rendkívül korrektek, előzetes megbeszélés esetén (pl. elakadás a feladat megoldásában) mindig szánnak megfelelő időt a kérdés megválaszolására, vagy a helyes útra terelésre. A rendelkezésre állásuk pedig sok kilences, ugyanis, ha például valamilyen tárgyi feltétel nem áll készen a feladat megoldásához, rendkívül készségesen igyekeznek segíteni. Félév közben akár egy-két hétre is ki lehet kölcsönözni például egy mobil eszközt. (Összességében azt is elmondhatom, hogy akiket eddig láttam órát tartani rendkívül felkészültek és sok érdekességgel tarkítják az előadásukat. Csak hogy egy példát is mondjak: Forstner Bertalan óráján volt arra példa, hogy egy kérdés feltevése után lehetett saját mobil eszközzel szavazni a kérdésről, majd egy bizonyos idő elteltével a kivetítőn megjelent a szavazás eredménye, kiemelve a jó választ. (A szavazás természetesen anonim volt.

– Mennyire érzed naprakésznek azt a tudást, amit az ágazatodon kapsz?

– Teljes mértékben. Friss szoftvereket használunk, sok tárgyból évente megújul a diasor és ott van az előbb említett oktatói felkészültség is, ami itt számomra naprakészséget is jelent.

– Milyen a jegyzetek minősége az ágazatodon? Mennyire elérhetőek segédanyagok a szakmai előmeneteledhez?

– A jegyzetek összességében nagyon jó minőségűek. Volt olyan tárgy amit kizárólag a diák elolvasása és a kötelező gyakorlatok alapján teljesítettem remek eredménnyel. Több tárgyból is állandóan frissen vannak tartva a diasorok, még ha ez félévente való megújulást is jelent. Ha nem is kapcsolódik a tárgy közvetlenül az ágazathoz szeretném megemlíteni Kolumbán Sándor YouTube videóit, ezek nélkül valószínűleg sokunk lenne kénytelen még több időd eltölteni a “Szabályozástechnikával”. További segédanyagok a Szak kiadó gondozásában megjelent kiváló minőségű “Alkalmazott informatika” sorozat könyvei is. Ez a sorozat jelenleg is bővülő félben van.

– Mi az a tárgyaid közül, ami nehéznek bizonyult, ami például sok készülést igényelt, vagy akár nem is tartottad teljesen korrektnek? Melyik volt az a tárgy, amit szakmailag a leginkább relevánsnak éreztél, esetleg különösen érdekelt és élvezted?

– Az egész specializációra nézve alapvetően minden tárgyat teljesíthetőnek éreztem. Sehol sem tapasztaltam, hogy ne lennének korrektek. Igaz ugyan, hogy volt olyan tantárgy (“Objektum orientált szoftvertervezés”), ahol olyan API-t vizsgáltunk részletesen, ami a Java-nak egy igencsak régi verzióján fut csak. Ezzel nem vitatom, hogy ne lehetne rengeteget tanulni az API felépítéséből és működési elvéből, csak furcsának tartom, hogy nincs egy hasonló csomag, ami már legalább 1.6-on fut. Amit kifejezetten élveztem, az az “Önálló laboratórium” volt. Azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb tanulási forma. Önálló munka és utánajárás egy tapasztalt segítséggel. A témát nem csak az előre kiírtak közül lehet választani, hanem egyéni egyeztetés alapján akár saját ötlettel is elő lehet állni. Nagyon fontos azonban, hogy jó konzulens legyen mellettünk, aki rendszeresen ellenőrzi a haladást és segít esetleges elakadások esetén. Jó és rugalmas konzulensből pedig ezen az ágazaton rengeteg van. Példaként említve Kelényi Imrét.

– Hogyan kívánod folytatni a jövőben a pályafutásod? A továbbtanulást vagy az iparban való elhelyezkedést preferálod?

– A BSc után még az MSc-t mindenképpen szeretném elvégezni, hogy lehessen egy befejezettség érzésem papírügyileg. Ezután nincsen határozott tervem, de mivel ez a terület nagyon gyorsan változik, így biztos, hogy elengedhetetlen lesz az állandó tanulás. Ezért egy egészséges kombinációját képzelem el az iparban való dolgozásnak és emellett párhuzamosan a tanulásnak. Gondolok itt például arra, hogy időről időre olyan projektre kerülni, ami vagy teljesen új technológiát használ, vagy pedig egy olyat, amihez személy szerint kevésbé értek. A lényeg, hogy ilyen módon állandóan új dolgokba lehessen beletanulni.

– Milyen tanszéki projektekben lehet részt venni a specializáción? Éltél te ezekkel a lehetőségekkel, és ha igen, akkor mi volt ennek a pozitív hozadéka?

– A specializáció egészére nem tudom pontosan, hogy milyen lehetőségek vannak, a tanszéken azonban nyáron szakmai gyakorlat címszóval kapcsolódtam be egy projektbe. Azon kívül, hogy rengeteget tanultam vele további pozitív hozadéka, hogy kezdetben az egyetemen dolgozni egy plusz védőréteget ad. Ha valami nem sikerülne a terv szerint, akkor azt még általában lehet időben korrigálni.

– Dolgoztál-e a specializációd mellett? Ha nem is, mit gondolsz, lehetséges lenne-e úgy menedzselni az idődet, hogy elég jusson a tanulásra és a munkára is?

– A specializáció első félévében nem dolgoztam, a tanulásra koncentráltam és ez jó is volt így. A szakmai gyakorlat kezdete óta dolgozom és jelenleg ezzel párhuzamosan írom a szakdolgozatomat is. Ezt azért tudom megcsinálni, mert abból írom a szakdolgozatom amit munka gyanánt végzek. Az első félévben én még nem ajánlanám a dolgozást.

– A tanszék segített-e szakmai gyakorlatot találni? Milyen szakmai gyakorlat lehetőségek vannak ezen az ágazaton?

– Igen segített, én a tanszéken kaptam munkát. Azonban ha nem is kaptam volna, a lehetőségek tárháza szinte korlátlan. Van egy tanszéki portál direkt szakmai gyakorlat céljából fenntartva. Itt mindig van rengetek nyitott lehetőség.

https://www.aut.bme.hu/SzakmaiGyakorlat/Temak

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..