OMG! Cukker tartalom a Blogon! MegaLOL!

Clickbait. Éppen az orvosnál ültem, miközben egy tízezer karakter feletti(!) cikket olvastam egy nyomtatott(!) lapban Emerson Spartzról. Emerson Spartz a saját magáról elnevezett vállalatával lájkolós oldalakat készít, melyek forgalma több millió dollár. Amint hazaértem rögtön rá is néztem a Dose.com-ra, a cég zászlóshajójára. Olyan egyszerűnek tűnt, igénytelenül hétköznapi tartalommal, aminek a legnagyobb előnye valószínűleg az, hogy pont olyan történeteket tartalmaz, amit egy unalmas beszélgetés közben próbálnék bedobni az érdeklődés fenntartására: “hallottad, hogy a macskám beszorult egy nagyon szűk helyre, ROTFL, mekkora cukorfalat volt.”

1

Az érdekes az egész dologban, hogy ez a macskás gifes, szenzációhajhász loller tartalom dolog tudományosan teljesen megalapozott. Ha valaki jól akarja csinálni, akkor igazán komoly statisztikai apparátusra van szüksége, hogy megvalósíthasson egy ilyen oldalt. Tökéletes érzékkel és hozzáértéssel ki kell kísérleteznie, hogy mi néz ki eléggé véletlennek, de mégis figyelemfelkeltőnek ahhoz, hogy az emberek valóban időt töltsenek az oldalon. Ott van például a Reddit: a felhasználók a közösségi tartalomért látogatják, míg ha valaki lájkolós oldalt szerkeszt, akkor olyan érzékekkel kell rendelkeznie, mintha ő maga lenne a közösség. Ki kell tudnia találni, hogy mi az a tartalom, amit az emberek posztolnának, és más embereknél mi az, amit ebből kedvelnének. Az egész olyan, mint egy interdiszciplináris tudományág, ami valahol a pszichológia, az informatika és a marketing között helyezkedik el.

exercize-cats-gif

Kevesen vannak, akik ezt valóban jól tudják űzni. Azok léteznek, akik tisztában vannak az embereket vezérlő belső indíttatásokkal, és azok is léteznek, akik meg tudnak valósítani egy weboldalt, hogy gyorsan fusson. Léteznek azok a data scientistek, akik tudják kezelni azokat a szoftvereket, amikkel nyomon követhetőek a felhasználók szokásai. Meg vannak a cicatulajdonosok, akiknek az állatai ostoba cukiságokat művelnek. Ezt összehozni már nehezebb, de mégis egy felfutó trend. Talán azért sem annyira könnyű erre építeni egy ipart, mert kissé megvetett dolog a végeredmény. Azok, akiknek megvannak a megfelelő készségeik, hogy egy valóban ígéretes marketing stratégiát felépítsenek, azok valószínűleg nem erre fogják pazarolni az idejüket. Ahogy egy ismerősöm megfogalmazta, “lehet annál nagyobb ambíciója az embereknek, hogy kattintásvadász időelbaszós pornót készítsenek.” Viszont, például, mégis létezik a Buzzfeed. Ahol a címlapon keveredik a legjobb Leonardo DiCaprio képek listája az Iszlám Állam híreivel, ami alatt pedig “Milyen színű a vonzerőd?” kvíz van. (Az enyém zöld, kitöltöttem, hogy ne hagyjak nyitott kérdéseket az olvasókban.) Az interneten ezek az oldalak képesek forgalmat generálni, ami üzletileg hatalmas lehetőség, és hiba lenne nem kihasználni: mert valaki úgyis fogja. Szóval itt az idő: az informatikát, ha kicsit átvitt értelemben is, de az emberek agyának irányítására és a világuralom megvalósítására használni.

3

A cikkben található képeket teljesen véletlen választottam ki, és semmi tudatosan tervezett kattintáscsalogató terv nincs mögötte.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..