KSzK tanfolyamok, 2015

“Mivel számítástechnikai tevékenységünket az ország egyik informatikai fellegvárában fejtjük ki, nagy igény van az egyetemi elméleti oktatást jól kiegészítő, magas szakmai színvonalú gyakorlati oktatásra, mind a körtagok, mind külső résztvevők számára. Az oktatást az informatika különböző területein már nagy tapasztalatokat szerzett körtagok és meghívott előadók biztosítják. Igyekszünk nem szorosan vett informatikai, de a mindennapi élet és a karrier szempontjából fontos témákból is előadásokat szervezni, hogy ezzel is hozzájáruljunk a széles látókörű értelmiség neveléséhez.” (forrás: http://kszk.sch.bme.hu)

03.04. Üzemeltetés 1. Hálózati alapok
03.11. Linux csomagkezelés
03.18. Üzemeltetés 2. Cisco Switching 1.
03.25. Üzemeltetés 3. DNS
04.01. Docker
04.08. Üzemeltetés 4. Bash scripting
04.15. Üzemeltetés 5. Cisco Switching 2.
04.22. Üzemeltetés 6. Cisco Routing 1.
04.29. Üzemeltetés 7. Hálózatbiztonság
05.06. Üzemeltetés 8. Cisco Routing 2.

A hálózati alapok és a Cisco előadások során az elméleti alapozáson túl, változatos szimulációs gyakorlatokkal segítenek hálózatokat építeni a KSzK tagjai. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílik további kiscsoportos workshopokon folytatni a megkezdett munkát, ahol valódi eszközökön gyakorolhatnak az iparban széles körben elfogadott CCNA vizsgára. A Cisco technikai minősítései az egész világon elismert oklevelet nyújtanak, melyek a naprakész, magas szintű tudást és a Cisco termékekben és technológiákban való jártasságot bizonyítják.

A Linux csomagkezelés tanfolyam egy alapvető problémát mutat be, melyre a legelterjedtebb megoldást ismerhetik meg a résztvevők: ez a dependency hell. Maga a kifejezés arra utal, hogy amikor szoftvereket vagy csomagokat installálunk, akkor annak lehetnek bizonyos függőségei más programoktól. Gyakran ez a függőség olyan szoftvereket kíván meg, melyek inkompatibilisek a meglévőekkel. A megoldás kézenfekvőnek tűnhet, például a fenn lévő programok verziójának frissítésével, de ez tovább görgetheti a problémát, és mással alakulhat ki ütközés. Ezért ajánljuk a csomagkezelés tanfolyamot, amely szinte mindenkinek kötelező tudás.

A Docker egy merőben új, az első verziója 2013-ban készült el, mégis ismerős megoldás egy örök problémára: a fejlesztők kanonikus környezetben tesztelhessenek, és minél gyorsabban. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy szinte virtuális gépként használhassunk egy tesztkörnyezetet, viszont az erőforrás igénye töredéke annak. A megoldás lényege, hogy egy magas szintű API segítségével a Docker olyan konténereket biztosít a Linux számára, ami lehetővé teszi, hogy a processzeket tökéletes izolációban futtassa a felhasználó.

logo_kek_trans

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..