Generációk találkozása a Schönherzben

A Schönherz nagy ötvenéves évfordulójára a Várban rendeztek ünnepi bált a Schönherz Alumni tagjai. Az eseményen ott voltak a legöregebb schönherzesek, de sokan voltak a fiatalok közül is. Azok, akik régen a kollégiumhoz tartoztak még mindig képesek voltak jól érezni együtt magukat, és sokan ott voltak a fiatalok közül, akik hasonló lelkesedéssel dolgoztak egy emlékezetes estéért. A SPOT ekkor készítette el az ötven négyzetméteres fotómontázsát, ami felölelte az egész kollégium történetét. A következő években szintén folytatódtak az Alumni találkozók a Schönherz 51 és -52 rendezvényekkel, míg most március 14-én következik a Schönherz 53 Kollégiumi Találkozó. Az este főszervezőjével, Gittinger Tiborral beszélgettünk.

Sch53_KoliTalalkozo_20150314_Plakat

A Schönherz 51 és -52 a váritól ugyan kevésbé elegáns, de egyáltalán nem kevésbé emlékezetes találkozó volt. A programok között ugyanúgy megtalálhatóak voltak a szakmai kerekasztalos beszélgetések, mint a koncertek. A kerekasztal talán egy konferenciabeszélgetéshez hasonlítható, de annál sokkal könnyedebb hangvételű, családiasabb, mert schönherzesek mesélnek schönherzeseknek. Az szakmai témák után pedig bárki megtalálhatta ezeket az embereket, és tovább folytatódhatott a kötetlen csevej, ami csak újra azt bizonyítja, hogy eddig senki sem bánta meg, hogy eljött mesélni arról, mit ért el az egyetem után a szakmájában.

Alumni1

A második rész mindkét alkalommal egy köszöntővel indult, ahol hagyományként az „A jó lovas…” kezdetű dalra koccintottak egy pálinkával, közösen minden generáció. A rákövetkező koncerteknél igyekeztek megtalálni azt a stílust, ami nosztalgikus, de mondhat valamit a fiatalabbaknak is: eddig fellépett a Verkli, az Apostol és a Spárga. A koncertek után pedig házibuli jelleggel egy DJ játszott, és még előfordult, hogy néhány Qpa-induló is elhangzott, ami szinte elidegeníthetetlen a Schönherztől.

Idén szintén két kerekasztal beszélgetéssel kezdődnek a programok, az egyik témája a jövő közlekedési eszközei lesznek, a másiké pedig az épületautomatizálás, okos- és a passzív házak. Ezután egy olyan közéleti program következik, ami számot tarthat minden múltbéli és jelenlegi schönherzes figyelmére: rövid páros beszélgetések, amik egymás mellett mutatják be a közélet jelenét és múltját. Például Rónai Balázs mesél arról, hogy hogyan kezdődött a Lovagrend története, milyen céljaik és értékeik voltak. Egymás mellett fog szerepelni a Vár Klub, az Új Vár Klub és a Mad World. KSzK-s öregek találkoznak a mostani KSzK-sokkal. A rendezők remélik, hogy legyen szó Alumni tagokról vagy mai fiatalokról, mindenki meg fogja találni azt a pluszt, amiért érdemes lesz végighallgatni ezeket az előadásokat. A standoknál pedig velünk is találkozhattok, ahol igyekszünk az Impulzussal bemutatni nektek az archívumunkat, ahogy ’71 óta igyekszünk dokumentálni a villanykar mindennapjait. Az öregek számára egy élmény lehet látni, hogy amiben ők tevékenykedtek, az a mai napig működik, és látni azt, hogy ma miről is szól mindez.

Alumni2

Folytatásképp pedig az emberek odaülhetnek a körök asztalaihoz, és lehetőségük lesz kötetlenül beszélgetni azokkal, akik szintén ugyanaziránt érdeklődnek, mint ők. Az este hátralévő részében lesz az elmaradhatatlan koncert, idén a Spárga zenekarral, majd párhuzamosan nyit a Vörös Kakas Fogadó, és retro disco a ’90-es évek zenéivel.

Az idei Schönherz Alumni találkozón a rendezők célja, hogy a körökön keresztül több embert megszólítsanak, nem csak az öregtagokat. A standok, az előadások mind azt segítik elő, hogy azok a schönherzesek megtalálhassák egymást akik hasonló érdeklődésűek, ugyanahhoz a körhöz csatlakoztak, ami már annyira régóta fennáll, hogy a léte teljesen összefonódott a kollégiuméval.

Az Alumni találkozón új ismeretségek szövődhetnek. Segíthet olyan kapcsolatokat találni, amik elősegíthetik egy kör jövőjét, vagy ami segíthet a múlt tanulságaival akár a mai problémákon, de ezentúl segíthet a mindennapi életben is, például azzal, hogy kinn egy céges találkozás során is kellemesebb a hangulat, ha tudják az emberek, egy helyről érkeztek. Maga a Schönherz is sokszor erről szól, hogy mi az, amit megtanulhatunk egy közösség kapcsán. Sokan képesek már itt felvenni azt a ritmust, azt a rutinszerű viselkedést, ami később az érvényesüléshez kellhet. Ehhez tehet hozzá egy jó kapcsolat az öregekkel, akiknek a sikere képes motiválni a fiatalokat, láttatja azt, hogy mit lehet elérni a Házból.

Az öregek számára pedig jó látni ezt a közösséget, hogy önzetlenül még mindig mi mindent megtesznek érte az emberek. Együtt sokkal nagyobb, komplexebb dolgokat vihetnek végbe, és erről a schönherzes közösségről szól az Alumni találkozó is, legyen szó öregekről, vagy fiatalokról.

Alumni3

Read 1 comment

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..