Wannado interjú, egy cikk, egy banda.

3

Kérlek mutatkozzatok be, és meséljetek magatokról.

Tarány Tamás vagyok, ritmus gitáros/énekes. Tizenhat éves korom óta foglalkozom komolyabban zenével, de gyerekkorom óta éneklek, mindent autodidakta módon. A köztudatba 2011-ben kerültem egy tehetségkutató műsor keretein belül, ahol az előkelő IV. helyen végezem. Hamar kiderült, hogy a szóló karrier nem nekem való, és a fél playback haknizás sem az én világom, többre tartom az élőzenét. Ezért kerestem először akkusztik formációkat, majd így jött az együttes ötlete.

Mukli Bence gitáros: Hol is kezdjem… Lassan már 9 éve gitározom, megfordultam már több együttesben is, szóval mondhatjuk hogy már régóta zenélek, már csak azért is, mert egészen kis koromban kezdtem el zenét tanulni, igaz akkor még nem gitárt. A zenélésen kívül sok minden érdekel még, ezeket inkább nem kezdem el sorolni, viszont talán annyi érdekes lehet, hogy épp most diplomáztam, és a zene mellett vágó és hangmérnökként is tevékenykedek.

Frodo vagyok. Jómagam is régóta foglalkozom zenéléssel, volt alkalmam többféle stílussal megismerkedni. Jelenleg is a zene, amivel napi szinten foglalkozom.

Széky Ádám vagyok, basszus gitáros. 14 éves koromban kezdtem el basszus gitározni nagybátyám hatására és vele is kezdtem el a tanulást. 20 éve jött az ötlet, hogy a zenéléssel szeretnék komolyabban foglalkozni. Most a Kodolányi Janos Főiskolára járok Jazz Basszusgitár szakra.

Tamás, Téged már láthattunk a televízióban, honnan ismerhetünk még?

Az ismertséget a tv hozta meg első sorban. Tulajdonképpen máshol nem nagyon tűntem fel, a bulvár médiát igyekeztem tudatosan kihagyni az életemből, és főzőműsorokban sem tudtam magam igazán elképzelni. Reményeim szerint a Wannado hozza meg a várt ismertséget.

Hogyan tetszik a hirtelen jött népszerűség?

A népszerűség összetett dolog, mert az ember hirtelen kiesik a megszokott életéből, és ezt bizony fel kell tudni dolgozni, és mindezt úgy, hogy az emberek és a zene iránti alázat is megmaradjon, hiszen anélkül nem lehet szívvel lélekkel csinálni. Eleinte nekem is furcsa volt, de megtanultam kezelni, úgy gondolom, hogy helyesen.

Honnan jött a Wannado név?

Egy ismerősünk adta az ötletet még a megalakulásunkkor és nagyon megtetszett nekünk is. A Wannado egy amerikai szleng kifejezésből jött, melynek jelentése: megszeretnénk valósítani önmagunkat a zene nyelvén keresztül.

Hogyan találkoztatok, hogyan kezdtétek, hogy jutottatok el a sikerekig?

A Wannadonak volt egy korábbi felállása a mostani előtt, ami annyit tesz, hogy az énekesi pozíciót Gönczy Attila töltötte be, aki azóta kiköltözött Angliába. Még mielőtt ezt elmondta volna nekünk az egyik koncertünkre eljött Tomi és Kornél, ő a menedzserünk, akikkel megbeszéltük, hogy csináljunk egy projektet. Ezt követően nem sokkal, Attila bejelentette, hogy kimegy külföldre. Tavaly augusztusban kezdtünk el dolgozni együtt, és olyannyira jól tudunk együttműködni, hogy három hónap leforgása alatt begyúrtunk egy másfél órás repertoárt, amiben már saját dalok is szerepeltek. Összeraktunk egy hat dalos maxi lemezt, egyfajta demót, a címadó dalhoz klip is forgott amit egy debütáló koncert keretében mutattunk be. Jelen pillanatban még nem érzem, hogy karrierünk csúcsán tartanánk, de erősen arra tartunk.

Kik inspiráltak titeket?

Magyar tekintetben a Kispál és a Borz, legjobban Lovasi András inspirált. Főleg a szövegeivel. A hangulattal. A külföldieket tekintve egyértelműen a Foo Fighterst, a Linkin Parkot és Slasht emelném ki.

Hogyan alakul ki a stílusotok, milyen zenét csináltok?

Végy egy csipet popot, add hozzá a rockot és fűszerezd meg a Wannadoval.” Egyenlőre még kísérletezgetünk. Eddig nem sikerült két egymásra hajazó zenét csinálnunk. A fő csapás vonal, pop-rock, ami könnyedén emészthető. De rengeteg olyan zenénk van, ami már nem rádióbarát.

Honnan jönnek a témáitok, miről akartok számokat írni?

A szövegeket száz százalékban Tomi írja, majd mindenki a maga stílusában hozzáteszi a saját részét, ettől lesz egyedi a dolog, majd a végén, szinte alig hasonlít az eredeti ötletre a szám és akkor van kész. Mondanivalóját tekintve van, szerelmes, társadalomkritikus, életigenlő, melankolikus, bohém bulizós és száraz rock’n’roll feeling is a számaink között.

Milyen célokat szeretnének elérni?

Szeretnénk nagy rajongó tábort, szeretnénk a lehető legtöbb emberhez eljutni. Végig koncertezni a nyarat a fesztiválokon. Egyetemi bulikban zenélni, és ömleni a rádióból, mint egyébként bármelyik zenekar. De mindezt úgy, hogy közben hitelesek maradjunk.

Hogy vagytok mostanság? Mivel töltitek az időtöket?

Jelenleg mindannyian tanulunk és dolgozunk, de nagy hangsúlyt fektetünk a zenére. Gőzerővel folyik a munka, sorra jönnek az újabb ötletek, amik nagy részét már meg is csináltuk, vagy majdnem megcsináltuk.

1

Lesznek a közel jövőben újabb klipek?

Terveink szerint tavaszra kihozunk egy télből ébresztő könnyed tavaszi zenét, amihez klip is fog forogni, csak a sok ötletből még nem tudjuk melyik lesz az.

Gőzerővel mennek a próbák?

Rendszeres, szigorú próbák vannak. Mindenki a zenékre fókuszál. Máshogy nem lehet.

Tervezitek, hogy külföldön is megjelenjenek dalaitok?

Az lenne a legjobb, ha a nemzetközi piacra is be lehetne törni. Egyelőre ez álom. De azt gondolom, hogy minden elvégzett munka egyszer meghozza gyümölcsét.

Merre szoktatok fellépni? Milyen a koncertjeiteken a hangulat?

Teljesen változó. Egyenlőre klubbokban lépünk fel. Folyamatosan szervezés alatt vannak a dolgok. A hangulat mindig jó, pozitívak a visszajelzések, és egyre többen jönnek. Remélem ezt a tendenciát tartani tudjuk.

Nektek a koncertezés fekszik jobban, vagy a stúdiómunka?

Igazság szerint mindkettő. Mindig van mit javítani és mindig lehet még jobb, de alapvetően mind a két területen otthonosan mozgunk. Mivel mindannyian képzett zenészek vagyunk, egyik sem újdonság.

Fesztiválokon vagy klubokban léptek fel szívesebben?

Fesztiválokon még nem léptünk fel, de szeretnénk, így még nehéz ítéletet hirdetni, de valószinűleg a fesztiválozás jobb.

Kikkel dolgoznátok együtt szívesen?

Szeretnénk több előadóval is közreműködni, némileg eltérő stílusokkal párosítani a miénket. Elárulom, hogy jelen pillanatban, tervben van egy fúzió. A saját zenénket fogjuk egy pici hip-hop-val összegyúrni. Több előadó is felmerült, folyamatban van az ügy.

A következő single-t a műsorbeli régi mentorommal Malek Miklóssal fogjuk felvenni. Első körben online fogunk együtt dolgozni, de tervben van, hogy év vége felé a nagylemezt a Los Angeles-i stúdiójában játsszuk fel.

Van múzsátok, aki inspirál Titeket?

Igazából azt mondanám, hogy az élet, emberi sorsok, állapotok ihletnek meg, ha ezt lehet múzsának nevezni. Egyenlőre nincs múzsa aki megihletne.

Milyen hobbiaitok vannak?

Hobbi szinten szoktunk karaokezni és szeretjük az autókat vezetni.

Mi tartotok fontosnak az életben?

Szerintem a becsület a legfontosabb dolog a világon, és a tartás. Ha ez a kettő rendben van, akkor nyugodt, kiegyensúlyozott lehet az ember. A zenére vetítve pedig az alázat, tiszteld amit csinálsz, becsüld, hogy a szenvedélyedből élhetsz meg, mert nem mindenkinek adatik meg, hogy a szerelme a munkája is egyben.

Milyenek az első visszajelzések?

Abszolút pozitív. Sokan hisznek bennünk. Egyelőre médiabeli gondjaink vannak, kevés emberhez jutunk el. De ezen is sokat dolgozunk.

A végére egy nagyon rövid kérdés: ha egyetlen egy szóban kéne összefoglalnotok a Wannado-t, akkor az mi lenne?

Ott a kérdésben a válasz: Wannado.

A cikk elkészítésében nyújtott segítségét köszönjük Takács Dorottya Katalinnak!

2

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..