Pizzarendelés és dilemmák

Rendeltem egy pizzát, majd elmentem pénzt kivenni. A telefonomat a szobámban hagytam, és tíz perc múlva, amikor visszaértem, láttam, hogy volt két nem fogadott hívásom. Nem mobilszám volt, hanem vezetékes. Nem tudtam eldönteni, hogy a pizzafutár volt-e vagy nem. Most egy óra telt el és nem tudom, mi lenne a helyes cselekedet morálisan? Érdeklődjek a pizzériánál a pizzám után? Rendeljek egy újat? Dilemmák, dilemmák. Informatikai megoldás lentebb.

De ha újat rendelek, akkor a pizzafutár, már ha megbízik bennem, hogy most átveszem, akkor biztosan hepciáskodni fog, és jogosan, hogy az előzőért nem mentem le. Lehet valahonnan máshonnan kellene egy újat rendelnem, és várni egy kis időt, amíg elfelejtik, hogy én nem vettem át az utolsó rendelésemet? Egyszer már elfajult egy hasonló pizzafutáros vita, és az egész Schönherzet megbélyegezték miatta. Bankkártyával fizettem, és nem hozták ki a pizzámat. Amikor udvariasan érdeklődtem utána, az üzletvezető a telefonban osztott ki, hogy már többször is megesett, nem velem, de megesett, hogy a schönherzesek nem vették át a pizzájukat. Ez a pizzéria ma már nem is árul pizzát. Milyen lavinát indítottam el a felelőtlen cselekedeteimmel. Éhes vagyok és a kérdés égető. Rajzoltam rá egy gráfot, melyen a döntéseimet vázoltam fel, a végén hasznosságértékeket gyűjtöttem össze, hátha segít majd dönteni.

pizza

Kattints a nagyobb méretért!

Az első kimenet kétséges, hogy mit hoz. Lehet lesz pizzám, lehet nem lesz. Ezért ennek a hasznossága kettő a tízből. A második eshetőség, hogy utánajárok a pizzámnak, de ennek a kimenetele is kétséges. Kétlem, hogy kihoznák újra, és valószínűleg magyarázkodásra kényszerülnék. Jobb az előzőnél, de körülményes, hasznossága legyen négy a tízből. Rendeljek-e egy újat? Ha innen rendelek, akkor újra megtörténhet ez, kérdéses a bizalmam a pizzériában. A máshonnan jó megoldásnak tűnik, hiszen vannak bevált helyek. Így öt és nyolc a kettő opció hasznossága. A másik ágon, ha a pizzafutárt én mulasztottam el, akkor annyiban változik a két hasznosság érték, hogy innen nem szívesen rendelek, mert félek, hogy a hibám miatt ráköpnek. Ez egy hármas értéket kap, mert az egész pizzám azért nem tudnák leköpni, így azt a részt kihagyhatom, de veszteség. Itt egy másik hely hasznosság értéke kilencet kap. A két rendeléses ágat ki kell átlagolni, hiszen az elején nagy a bizonytalanság, hogy mi történt. Így az innen való rendelés négyes értéket kap, míg a másik helyről való nyolc és felet. Ezzel az utolsó opció vezet.

A kérdés már csak az, hogy szeretnék-e még pizzát enni. Lehet elsétálok egy óriáshamburgerért.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..