Fekete sárkány teázó

Gongfu tea (vagy másképp: kung fu tea) a tea elkészítésének tradicionális, kínai módszere. Ha valaki a kínai teaszertartásról beszél, akkor szinte biztos, hogy erre gondol.

Miben más ez, mint csak úgy bedobni valami alsó polci filtert a csorba, rücskös bögrébe? A minőségben más, meg az odafigyelésben. A hozzáértésben és az elmélyülésben. Ettől lesz gongfu, mert az pontosan ezt jelenti.

kanna

A szertartás nekünk talán túl formálisnak tűnhet, de közel sem az. A lépések könnyen megtanulhatóak, és ritkán tart tovább tíz percnél ilyen módon megfőzni a teát. A módszer lényege, hogy nem egy nagy adag készül egyszerre, hanem sok kicsi egymás után. Egy viszonylag kicsi teáskannába nagyon sok levelet tesznek – annyit, hogy azok kinyílva gyakran a kannát teljesen kitöltik. Ezek után pedig nem áztatják azt hosszú percekig, ezért egymás után több főzet is készíthető. Így lehet a legtöbbet kihozni a teából.

Bakó Benjamin képe

A teák pedig ezerfélék: ahogy borból is van fehér és vörös, etyeki és villányi, úgy teából is vannak fajták, termőterületek, elkészítési eljárások, minőségi kategóriák. A világosabb színű fehér és zöld teák lágyabbak, ezeket frissen, a szedés évében kell fogyasztani. A yunnani vörös teák karakteresebbek, testesebbek. Sötét színükkel és erejükkel a több évig érlelt puer teák a kávéval versenyeznek.

Bakó Benjamin képe

Idén másodjára szervezünk teázót a Qpa ideje alatt, a tanítási szünetben. Megtalálhattok minket facebookon valamint csütörtökön (2016 október 6.) 10 órától az SCH102-ben, ahol Czirkos Zoltán, Wéber Ádám és Knoll Judit szervezésében élvezhetitek Ti is a tea művészetét.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..