Mindent bele Ökuka!

Íme, eljött végre a várva várt pillanat! A beltéri szelektív gyűjtő kukák meghódítják az egyetemet! A BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) már hosszú ideje küzd az egyetem szelektív hulladékgyűjtő rendszerének fejlesztésén. 2010-ben a Körnek sikerült elérnie, hogy kültéri papír és műanyag kukákat helyezzenek ki a kampuszon. Hosszú ideje tervbe volt véve, hogy beltéri szelektív gyűjtőket is telepítsenek. Végül ebben az évben június elején az egyetem Kancelláriájának köszönhetően a BME EZK tagjai 480 db kukát helyeztek ki az E, R, ÉL és A épületekbe. A szelektív rendszer működését a kancellária üzemeltetési igazgatójának, Kreutzer Richárdnak köszönhetjük, aki megtervezte a hulladékok elszállítását és a gyűjtők beszerzését. Ez viszont még csak kezdet!

img_20160607_145057

A későbbiekben az Amerikai Nagykövetség támogatásával is érkeznek ugyanilyen gyűjtők, valamint amennyiben ez a rendszer beválik, a Kancellária az összes többi épületbe is rendelni fog ugyanilyen gyűjtőket.

A kartonból készült gyűjtőket más egyetemeken és irodákban is megtalálhatjátok, minden esetben hármasával, papír, műanyag és vegyes kombinációban felállítva. Ezek naponta kerülnek ürítésre, így használjátok őket bátran.

Minden sziget tartalmazza a következő hulladékgyűjtő típusokat:

  • Sárga fedelű: műanyag és fém (ásványvizes és üdítős PET palackok, tejfölös és joghurtos poharak, műanyag zacskók, reklámtáskák, műanyag fóliák, PP és HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonok, fém és alumínium dobozos üdítők)
  • Kék fedelű: papír (újságpapír, kartondobozok, tiszta csomagolópapírok, irodai papírhulladékok, telefonkönyv, szórólapok és reklámkiadványok, italos karton)
  • Fekete fedelű: Vegyes (minden, ami nem tartozik az előbb felsorolt kategóriákba, illetve ha a papír és műanyag hulladékok szennyezettek – például élelmiszerrel -, akkor azok is ide kerülnek)

sok-kuka

Mielőtt bedobnád a megfelelő gyűjtőbe a hulladékot, kérünk, figyelj a következő dolgokra:

  • Műanyag és fém: Öblítsd el! Lapítsd ki!
  • Papír: Hajtsd össze vagy tépd szét apró darabokra!
  • Vegyes: Ha lehetséges, bontsd olyan alkotóelemekre, amik az előző két kukába kerülhetnek!

Amennyiben nem megfelelő állapotban találtok egy hulladékgyűjtőt, kérünk írjatok a cikk végén feltüntetett e-mail címünkre.

ezk-logo

Szelektálásra fel! További infókért keressétek plakátjainkat, Facebook oldalunkat, honlapunkat vagy személyesen az EZK tagjait! Ha pedig tetszik amit csinálunk, csatlakozz hozzánk, várjuk szeretettel jelentkezéseteket körünkbe e-mail címünkre: info@ezk.bme.hu!

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..