A legmenőbb top-level domain

A pótlási héten és a vizsgaidőszakban az egyetemistákra leselkedő legnagyobb veszély egyértelműen egy addiktív, szórakoztató és egyszerű böngészős játék lehet: 2015 tavaszi félévében egy kedves hallgató végig is posztolta az Agar.io-val az összes VIK-es Facebook csoportot, hatalmas károkat okozva mindenki tanulmányaiban. Ha ez nem lenne elég, az .io játékok azóta megállíthatatlanul terjednek, és bármilyen stílusnak is vagy a rajongója, garantáltan el tudsz velük tölteni 6-8 órát egy vizsga előtti este.

Agar.io

A Brit Indiai-óceáni Terület talán még annál is kevesebb dolgot adott a világnak, mint a Római Birodalom Júdeának, de az elmúlt években látszik, hogy nagyon próbálnak belehúzni: az Agar.io hatalmas sikere óta folyamatosan jelennek meg a .io domainnévre végződő böngészős játékok.

Abban mindegyik megegyezik, hogy megpróbál a lehető legegyszerűbb maradni mind szabályokban, mind grafikában (gyakran csak geometriai alakokkal dolgozva), ugyanakkor az MMO versengés miatt izgalmas, fordulatos játékmenetet biztosít. Vannak azért olyanok, amik ennél több elemet is átemelnek egy másik játékból (illetve még jellemzőbben, egyet változtatnak csak meg), de persze ez több száz játéknál már nehezen elkerülhető…

Mivel senkitől se várjuk el, hogy végignézzen minden létező Agar.io klónt (többek közt: Agar.io-t villódzó sejtekkel, 3D-ben, sötét háttérrel, kis látótávolsággal, doge-okkal, kígyókkal, halakkal, spermiumokkal), ezért megpróbáltuk összegyűjteni a legjobbakat a .io-ra végződő honlapok közül. Ezekben már akad egy-két olyan, amik miatt ez a domain már alapból értékesebb, mint az országkód szerintiek nagy része (bocs, .su), de ha mást nem, a .museum-ot biztos lekörözi.

Agar.io

Az első nagyobb sikerű .io játék az Agar.io volt: ha valaki kimaradt belőle, akkor az csak azért lehetett, mert nem mobilon jelent meg, így nem tudta mindenki azt játszani órán. Persze, ezt a hiányosságot hamar pótolták, de a játékosbázis rövid felezési ideje miatt annak már nem volt nagy hatása.

Agar.io

Ettől függetlenül a játék a mai napig ugyanolyan szórakoztató, mint amikor megjelent. Az egyszerű modell már bővült néhány extrával (bejelentkezés, skin választás, napi quest és igen, eltaláltad, mikrotranzakció), de a lényeg még mindig ugyanaz: egy multiplayer játék, ahol mindenki egy sejtet irányít, és megpróbál minél többet enni, hogy megnőjön. Ami pedig az egész lényegét adja, az az, hogy nem csak a pályán elszórt ételeket lehet megenni, hanem a nagy sejt megeszi a kis sejtet is, és még nagyobbra nő tőle. Mivel azonban a nagyobb sejt általában lomhább is, egy lehetősége van a támadásra: kettéosztódni és kilőni az egyik felét. Ekkor azonban, amíg újra össze nem forr, ő is sokkal könnyebb préda lesz…

Ezek a nagyon egyszerű szabályok és a minimalista design azonban nagyszerű játékot alkot együtt, ami, ha véletlenül előadás közben nyitod meg, teljesen feleslegessé tette, hogy bementél.

Slither.io

Pontosan egy vizsgaidőszakkal az Agar.io után újra bepróbálkozott valaki az évfolyamcsoportokban egy szabotázzsal, és linkelte a Slither.io-t. A finoman szólva is az elődjére hajazó játék annyi újdonságot mutat, hogy a Spore-os sejteknek kinéző dolgok helyett most már határozottan látszik, hogy kígyókat akarunk irányítani, amik a kajálástól nőnek, gyorsítanak (ami közben csökken a méretük), és ha valaki másba ütköznek, meghalnak. Ekkor szétesnek még több kajára, amit aztán a többiek kannibalista módon megehetnek. Ebben már megvan minden elem, ami a békés farmolóknak és a mások szórakozását tönkretevő agresszív játékosoknak is élvezetessé teszi.

Slither.io

Anno nekem csak arra volt jó, hogy eszembe juttassa, milyen jó volt az Agar.io, és arra visszatérjek, de azóta már ennek is – hiába a csilivili gumicukorszínben pompázó megjelenés – olyan retro érzése van, ami mindig megszépít egy játékot. Talán ezért vannak még ma is teli a szerverei, és ezért fogsz te is legalább pár meccset eltölteni vele, attól függően, hogy milyen hamar jössz rá, hogy amikor te próbálsz mások elé bevágni és megölni őket, valahogy mindig te húzod a rövidebbet.

Superhex.io

A Superhex.io volt az, akivel már elsőre is mobilos formában találkoztam, és teljesen jól megállta a helyét: lényegében egy területfoglalós-kígyós-tronos játékról van szó. Feladatunk az, hogy egy hexagonokból álló pályán minél nagyobb területet színezzünk a saját színünkre a folyamatosan az egerünk után mozgó pontunkkal. Ha már elhagyjuk a magunk számára elfoglalt részt, akkor csíkot húzunk, és az így bekerített területet tudjuk hozzácsatolni – ami természetesen lehet mástól elvett is. Az egyetlen probléma, hogy ha valaki keresztezi a csíkodat, akkor ebben a játékban már te halsz meg tőle: tehát óvatosan lehet csak haladni a terjeszkedéssel.

Superhex.io

A játék ezek alapján elég egyszerű, így böngészőből talán nem is a legjobb, de pont ezért, mobilon tökéletes lehet arra, hogy elüssünk vele néhány unalmasabb másfél órát. Ráadásul a kisebb képernyő miatt (ha ezzel nem sértek meg senkit) szinte már a kezdés után se látjuk át a teljes területünket, így mindenképp egy érdekes feszültséget ad hozzá, hogy nem tudjuk, hogy amíg mi a keleti fronton harcolunk, valaki nem foglalja-e el épp a hátországot.

Hexagor.io

Ő az a gyöngy, akire egy szerencsétlenül elhanyagolt Ropi ZH előtt bukkantam rá (bár talán másfajta ok-okozati viszonyban is áll a kettő egymással). A Hexagor.io a hexagonos területfoglalás vonalát viszi tovább, de jóval összetettebb formában, mint amit bármelyik másik .io játéknál megszokhattunk: lényegében már egy kisebb stratégiai játékkal van dolgunk.

A hatszögekre osztott pályán egyetlen fővárossal kezdünk, ahonnan a környező területekre kell terjeszkedni. Ezt néhány tereptárgy akadályozza vagy segíti: a hegyeket, erdőket és más játékosok mezőit lassabban foglaljuk el, de egy tábort elfoglalva például az összes környező mezőt is megkapjuk. Legjobb fegyvereink pedig a várak, amelyek egyfajta „szuperfegyverként” képesek négy mező hosszában azonnal elfoglalni minden mezőt, akár az ellenségtől is.

Hexagor.io

Az nyer, aki először vesz birtokba 500 mezőt – közben pedig meg kell védened a fővárosod, mert amint azt elfoglalja valaki, kiesel. Ezek közül egyik se könnyű feladat: ahogy nő a területed, és közelebb kerülsz a győzelemhez, egyre nagyobb pályarészt kell menedzselned, több játékost kell figyelned, gondosabban megválasztani a célpontjaidat. A jól választott szövetségesek ilyenkor aranyat érhetnek – akárcsak a jól elhelyezett támadó vagy védekező várak.

Az egész játék nagyon pörgős, és alig 20 másodperccel a kezdet után már olyan komplex kihívást és izgalmakat jelent, mint amikor egy 10 fős csapatban rosszul merge-ölsz, tönkreteszed a main ágat és mindenki téged keres Facebookon (egy barátom mesélte, milyen is ez…). Ha egyetlen clickbait mondattal kezdtem volna a cikkem, akkor az ez lett volna: „Ha csak egy játékot próbálsz ki vizsgaidőszakban, akkor az legyen ez…”

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..