„Szelfizz olyannal, akinek nem fér be a jelmeze az ajtón!”

– Feladat a MondoCon szelfi kihívásából 30 másik, hasonló feladvány közül.

Már a Nyugati Pályaudvarnál felszállt a buszra egy Doctor Strange-nek öltözött ember, így tudtam, hogy nem fogom eltéveszteni a Hungexpóba vezető utat, elég csak őt követnem. Aztán a Deákon Benedict Cumberbatch nyomaiban átszálltam a rossz irányba menő metróra, amit ő is (és így én is) csak pár megálló után vettünk észre.

MondoCon cosplayer

Idén a szerkesztőségünkből ketten – Viki és én – vettünk részt az őszi MondoConon október 20. és 21. között. Míg ő a képregényes és filmes programokat látogatta végig, addig én inkább a PCGuru színpadánál ültem, amikor pedig egy nagyobb animés esemény kezdődött, újra összetalálkoztunk. Mindkettőnknek remek élményeket tartogatott a nap, ezeket gyűjtjük most össze, hátha január 12-én (ami egy szombati napra esik) már ti is ki akarnátok látogatni a téli MondoConra.

MondoCon árusok

A nagyobb mindig jobb

Mikor a kedvenc programjainkat kerestük, elég hamar feltűnt egy fontos változás az előző MondoConunk óta: a rendezvény a Hungexpo K és D csarnoka mellett ezúttal a B csarnokot is felölelte, ami már önmagában is nagyobb terület volt, mint a korábbi kettő együttvéve. Ennek megfelelően legalább háromszor annyi pult, konzol, táncpad, program és étkezési lehetőség várta a látogatókat, ami nagyon jót tett az egész hétvége hangulatának.

A nagyszínpadon kaptak továbbra is helyet a legfontosabb programok – úgy mint a cosplayverseny, a szinkronszínészekkel való beszélgetés vagy az AMV (Anime Music Video) verseny –, de az extra hely miatt a többi helyszín se maradt el emögött. Sőt, a kisszínpad, ahol a videójátékok történetéről hallgattam egy angol nyelvű előadást, szinte egyedül kapott egy teljes épületet (csak öltözők és pár stand volt mellette), így kényelmesen és csendes környezetben lehetett élvezni az ottani komolyabb előadásokat is.

Xbox One-ból és PS4-ből is legalább kétszer annyi volt kirakva szabadjátékra, mint korábban, és még a Playstation VR kipróbálására is volt egy hatalmas terület, rengeteg konzollal. A társasjátékos üzletek pedig egy külön csarnokot kaptak, így rengeteg hely várta azokat, akik a hagyományos, táblás szórakozást választották.

MondoCon cosplayerek

Legyél elővigyázatos: ne vigyél sok pénzt

Egyszer jártam már a Westendben gamer boltban, és akkor is elámultam azon, hogy mennyi olyan dolgot lehet 4 m2-re bezsúfolni, amit meg akarok venni. Most ugyanez volt a helyzet, csak a Hungexpo egyik nagy csarnokában.

Gamer és animés pólók, plüssök, perifériák, bögrék és minden, amit el tudtok képzelni. Én ilyen helyre már elővigyázatosan nem viszek magammal túl sok pénzt, mert ami nálam van, azt tudom, hogy úgyis mindig elköltöm. Most csak majdnem vettem egy pokemonos plüsst, egy pusheenes táskát és egy Dr. Strange-es kulcstartót azoknak a szerkesztőségi tagoknak, akik szeretik az ilyeneket.

Szerencsére ebédnél be tudtam pótolni a költekezést, mert ha az ember tényleg a Conhoz illően szeretne étkezni, akkor ahhoz mélyen a zsebébe kell nyúlni. Ennek ellenére még így is a ramenes, japán édességes vagy sushis sorok szoktak a leghosszabbak lenni – pedig az utóbbit idén már két különböző helyen is lehetett találni. A nagyobb helyszín miatt most kevésbé vesztek el az alternatívák: aki nem itt akart autentikus lenni, az pizzaszeletet vagy hotdogot is választhatott, és olcsóbban megúszta az étkezést.

MondoCon gamer

Programokkal betáblázva

Nagy szerencse, hogy ketten voltunk, mert biztos, hogy másképp a programok negyedére se tudtunk volna ellátogatni (gyors fejszámolás, és kijön, hogy legalább a feléről így is lemaradtunk).

Mindkét nap fénypontja a cosplay verseny volt: szombaton a cosplay craftmanship, ahol azt pontozza a zsűri, hogy mennyire jól sikerült elkészíteni a kedvenc karaktered ruháit, míg vasárnap a cosplay performance, ahol már az is előtérbe került, hogy milyen jól tudod a színpadon megjeleníteni a személyiségét. Ezekre mindketten beültünk, a nap többi részében pedig külön válogattunk a programokból.

Az előadások közül számunkra külön szót érdemelt a szerepjátékokat kezdőknek bemutató beszélgetés, hisz mint tapasztaltabb játékos, mindig örülök, ha látom, hogyan ismerik meg mások is ezt a tevékenységet. Amíg pedig Viki a Wonder Woman alkotójának életéről hallgatott elmesélést, addig én az írói hobbimnak hódoltam, és egy fantasy világ felépítésének fortélyairól tanultam tapasztaltabb íróktól.

Már ebből is látszódik, hogy minden időtöltéshez kapcsolódóan lehetett programokat találni, és akkor még nem is beszéltünk arról, amikre nem jutottunk el: a rengeteg kézműves workshopról, a sminkes műhelyekről (melyből egy külön a Venom című filmmel foglalkozott), vagy az AMV készítők és az animekedvelők találkozóiról.

MondoCon VR

Már a szüneteknek is örültünk

Ennyi program mellett nehéz volt időt találni arra, hogy a pultokat és a különböző helyszíneket végigjárjuk, netán még együnk is – ami volt, azt ráadásul azzal töltöttem, hogy League of Legends vagy Hearthstone versenyt néztem a gamer színpadnál. Pedig a MondoCon legfontosabb része a szabadidődben történik: ilyenkor találkozol a többi animekedvelővel, és leszel részese az egész conos hangulatnak.

Rengeteg ember mászkál „Free Hug”-os táblákkal, ami nagyon jól leírja azt a közvetlen és barátságos hangulatot, ami ilyenkor a Hungexpóban van. Bár vasárnap az eső keresztülhúzta a piknikezést, szombaton az előadások közt mindenki kinn ült a zöld területeken, és kötetlenül hülyéskedett egymással. A cosplayerek mindenhol ott vannak, és szegények nem tudnak pár métert se megtenni anélkül, hogy ne állna le velük valaki fotózkodni – de mindezt mosolyogva teszik, és ők is élvezik ezt a napot.

MondoCon cosplayer

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..