Miért nem viseli meg a gyerekeket a COVID-2019?

Szakértők szerint (lásd: eredeti cikk) a gyerekek sokkal kisebb eséllyel fognak súlyosan megbetegedni, illetve sokkal nagyobb valószínűséggel élik túl az új koronavírust. Egy friss kutatás szerint a 44 672 kimutatott fertőzött kevesebb, mint egy százaléka volt tíz év alatti, az 1023 halálos áldozatból pedig egy se esett ebbe az életkorba.

„Ez nem olyan, mint influenza” – mondta Iwasaki Akiko, a Yale Egyetem szakembere. Az influenza a fiatalokat és az időseket veszélyezteti leginkább, de akkor miért más a mostani koronavírus? Ez egyelőre rejtély.

Egy egyértelmű magyarázat lehetne, hogy a leggyorsabban a gyerekek alakítják ki a védelmet a kór ellen, de úgy tűnik, nem erről van szó. Egy újabb tanulmány szerint a gyerekek pont ugyanolyan könnyen fertőződnek meg.

Bármi is legyen a háttérben, a fertőzött gyerekek kisebb arányban lesznek betegek, mutatnak tüneteket, és nagyon kis eséllyel vesztik életüket. Hasonló statisztikákat láttunk a SARS és a MERS vírusok esetén is, amiket szintén a koronavírusok rendszertani csoportjába sorolunk. Mi biztosíthatja a gyerekek védelmét?

„Senki se tudja még a jó választ” – mondja Iwasaki, aki társaival együtt arra gyanakszik, hogy a jelenség a gyerekek immunrendszerének vírusokra gyakorolt sajátos reakciójából eredhet.

Az általános probléma a COVID-2019, a SARS és a MERS kapcsán is a heveny tüdőgyulladás a felnőttekben, amikor az immunválasz a vírus ellen túlzó, életveszélyes elváltozásokat okoz a tüdőben.

A tüdőbe szivárgó folyadék és immunsejt-tömeg komoly problémákat okoz – mondja Chris van Tulleken, a University College London munkatársa. – Annak ellenére, hogy az immunválasz célja csupán a vírus megtámadása, végül az oxigén bejutását is gátolhatja a tüdőben.

Egy lehetséges magyarázata annak, hogy a gyerekek miért vannak védve a citokin-viharnak keresztelt veszélyes immunválasztól az, hogy az immunrendszerük még fejlődés alatt van. Amikor a SARS tombolt, két tanulmány is alacsony citokin-jelenlétet mutatott ki gyerekekben. Mivel ezek a gyulladás okozói, így ez a jelenség védhette meg a tüdejüket a komolyabb károsodástól.

Ez még önmagában nem magyarázat arra, hogy a gyerekek immunrendszere miért reagál máshogy a koronavírusos megbetegedésekre, mint mondjuk egy influenzára. Talán amiatt lehet, mert más fajta citokinek tartoznak ezekhez a vírusokhoz – állítja Iwasaki.

A gyerekek előnye lehet az is, hogy korábban még nem voltak kitéve más, a koronavírusok családjába tartozó, fertőzésnek. Mivel a felnőttek több ideje élnek, nagyobb valószínűséggel találkoztak már a koronavírusok más fajtájával, például azokkal, melyek köhögést és megfázást okoznak, és így már rendelkeznek antitestekkel a gyengébb vírusok ellen. A felnőttek számára lehet, hogy csak ront a helyzeten a már meglévő védettségük más, de nagyon hasonló vírusokkal szemben. „Néha a nem illeszkedő antitestek többet árthatnak, mint használnak” – mondja Wendy Branclay, az Imperial College London munkatársa.

 

Annak megértése, hogy miért kíméli meg a vírus a gyerekeket, többről szól, mint a puszta tudományos kíváncsiság. „Ha valahogy le tudnánk utánozni tudnánk a gyerekek immunrendszerét (például terápia vagy gyógyszer formájában), akkor a betegség talán egy enyhe fertőzéssé válhatna felnőttek esetén is” – nyilatkozta Iwasaki.

Csak azért, mert a gyerekek nem lesznek súlyos betegek, nem igaz az, hogy nem játszanak szerepet a vírus terjesztésében. „Megvan a veszélye annak, hogy valaki elbízza magát abban, hogy a gyerekek nem betegszenek meg súlyosan” – mondja Iwasaki.

 

Egy friss esettanulmány leírja, hogy egy fiatal COVID-2019-fertőzött gyerek nagy vírusszámmal a testében is tünetmentes maradt. Az, hogy a gyerekek ebben az állapotban fertőzőek-e vagy sem, még nem ismert, de ennek kutatása kulcsfontosságú a járvány kezeléséhez.

forrás: https://www.newscientist.com/article/2237259-why-dont-children-seem-to-get-very-ill-from-the-coronavirus/

Képek az alanyokról:

https://www.ucl.ac.uk/towers-lab/people-and-research/current-crew

https://medicine.yale.edu/profile/akiko_iwasaki/

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..