Kevés a kézfertőtlenítő – mit tegyünk?

A kézfertőtlenítő használata segít megelőzni a vírus terjedését. Mit tegyél, ha nem találsz a polcon a kedvencedből?

A koronavírus miatt megcsappantak a kézfertőtlenítő készletek.

Az igaz, hogy a kézfertőtlenítők használata egy jó módja annak, hogy lassítsd vagy megelőzd a vírus terjedését, de ne felejtsd, hogy az alapos szappanos kézmosás sokkal hatékonyabb, mint a kézfertőtlenítő használata. (Itt találsz listát olyan refrénekről, amik olyan hosszúak, mint egy kézmosásnak kell lennie.) A Wirecutterrel együtt a New York Times a következő tanácsokat szedte össze:

Csináld:

Gyakran és alaposan mosd meg a kezeidet. Ez a legbölcsebb, amit tehetsz a vírus  terjedésének visszaszorítására!

Ha kevésbé ismert kézfertőtlenítőt veszel, akkor nézd meg, hogy legalább 60%-os alkoholtartalma legyen! Ez az amerikai C.D.C. központ ajánlata. Ennek értelmében több növényi és gyermekbarát szer nem működik.

Szárítsd meg a kezed, mielőtt kézfertőtlenítőt használsz. Az mSphere egyik 2019-es tanulmánya alapján a vizes nyálka megvédte az influenza vírusát, ez esetben kevésbé voltak hatékonyak a fertőtlenítők.

Ne csináld:

Ne próbálkozz illóolaj alapú otthoni recepttel. Nem működnek!

Ne fukarkodj a fertőtlenítővel! Még ha csak egy kis dobozzal is van otthon, mindkét kézfej teljes felületét be kell kenned, hogy működjön. Ne felejtsd el addig dörzsölni, amíg meg nem száradnak a tenyereid!

Ne használd a kézfertőtlenítőt zsíros vagy koszos kézen, kevésbé hatékony ilyenkor a fertőtlenítés.

Ne gondold, hogy az antibakteriális kendőket elég használni. A koronavírussal szemben például a Wet Ones hatóanyagát, a benzalkónium-kloridot, kevésbé találták hatékonynak, mint az etanolt, ami néhány fertőtlenítő hatóanyaga, vagy a hidrogén-peroxidot esetleg a hipót. Ezt huszonkét, idén februári elemzés támasztja alá.

Ne várd a babakendőktől se, hogy olyan jók, mint a kézmosás vagy a kézfertőtlenítő. A babakendőkben nincs alkohol, illetve a dörzsölés se szedi le úgy a baktériumokat a kezedről, mint a szappan és a folyóvíz.

forrás:

https://www.nytimes.com/2020/03/11/smarter-living/wirecutter/coronavirus-hand-sanitizer.html?algo=identity&fellback=false&imp_id=783736419&imp_id=836439508

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..