Impulzus

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja vagyunk, röviden Impulzus. Jelenlegi szerkesztőségünk átlagosan 10 aktív tagot számlál, nyomtatott formában havi rendszerességgel jelenünk meg a BME IQ-blokkjában található épületekben (I és Q épület), illetve két villanykaros hallgatókat elszállásoló kollégiumban: a Vásárhelyi Pál Kollégiumban, illetve a villanykari kollégiumban, a Schönherz Zoltán Kollégiumban.

Átlagos példányszámunk: 1000

Az újság jelenlegi mérete: nyomdai B5

ISSN 1418-0529 (Nyomtatott)

ISSN 1588-0745 (Online)

Impulzus történelem

A történelmi összefoglalóért köszönet illeti Kereskényi Balázs korábbi főszerkesztőt, illetve Bálint Bianka korábbi korrektort.


Első számuk 1971-ben jelent meg – bár az impresszum szerint szerkesztését már 1970-ben elkezdték –, a Budapesti Műszaki Egyetem KISZ szervezetének kollégiumi lapjaként, a KISZ bizottság által megbízott szerkesztőgárda készítésével. Kezdetekkor az Impulzus pénzbe került, 3 Ft-ba darabonként, és a BME sokszorosító üzemében készült.

Az 1971/1-es szám köszöntőjében a lapot „oktatáspolitikai és szakmai” folyóiratként definiálják a szerkesztők, és külön kiemelik, hogy nem kívánnak eltérni eredeti profiljuktól, például kulturális témájú cikkekkel. Ennek megfelelően a címlapon is egy informatikai algoritmus folyamatábrája látható.

Ez az egyetlen újság, melynek címlapja kétszínnyomással, keménypapírból készült. A belső oldalak az ebben az időben szokásos módon géppel írodtak, de a többi újság megjelenéséhez képest összeszedetten, egy- vagy kéthasábos lapokkal, fix sorközökkel, precíz mérnöki módon megszerkesztett rajzokkal, képletekkel jelentek meg.

A harmadik számban már találunk szakmai témába vágó cikket az elektronikus adatfeldolgozásról, de könnyedebb hangvételben, akkoriban még szkeptikus hozzáállással a ma már egyébként elterjedt témáról – és egyben a számítógépekről.

 

A következő szám ezután csak 1974-ben jelenik meg, már tartalmaz verseket, és fotókat is, a kor színvonalához, és a többi kari újsághoz képest jó minőségben. Ahogy a belső borítón olvasható, minden számban egy villanykari fotós munkáit szeretnék bemutatni. Ezeket a kiadásokat már nevesített szerkesztőbizottság készíti, az impresszum tartalmazza a szerkesztőség címét is, ami érdekesség, hogy ez még a Budai várban található – a villanykari kollégium csak később költözött a mai műegyetemi campusra. Ekkor alakul ki az Impulzus jellegzetes I betűje is, amelyet mind a mai napig megtartott a logójában az újság.

A ’75-ös évfolyam után az egész újságot ofszet papírra nyomják. Eltűnnek a fotók is, és az oldalszám 16-ra csökken, valószínűleg ezek a változtatások a példányszám növelése, vagy az újság megjelenési költségének lecsökkenése miatt voltak szükségesek.

1976-tól kéthetente jelenik meg az újság, 16 oldalon, Kunert Zoltán első felelős szerkesztőt Gönci János váltja. Ebben az évfolyamban, szeptemberben gólyaszámuk is megjelenik. Az egyetemi életet a szerkesztők egy egyetemista fiktív naplójával mutatják be. Írnak a könyvtárról, a kulturális életről, az érdekvédelemről. Természetesen bemutatkozik a KISZ, sőt rögtön egy helyzetgyakorlattal is meghozzák a leendő elsősök kedvét a KISZ-es munkához: a KISZ titkár helyzetébe kell beleképzelniük magukat, és így ennek megfelelő szituációkat képzeletben megoldani a leírások alapján. Leírják a kollégium szervezeti felépítését, a bent található szakmai, tanulmányi lehetőségeket, politikai továbbfejlődést, bemutatják a sportolási és kulturális életet. Találunk benne térképet, és válogatást az elmúlt évfolyam legjobb cikkeiből. Későbbi számaikban alkalmanként megjelenik a Gólyaoldal című rovat, amely egy-egy gólya által beküldött írást közöl.

Ebben az időszakban az újság igyekezett interakcióra lépni az olvasókkal. Többször szerveznek Impulzus olvasótalálkozót az egyetemen, és 1976 szeptemberében többnapos Impulzus fesztivált is tartottak Csillebércen.

Az 1979-es évfolyamban találhatunk egy cikket a KISZ vezetőség egyik üléséről, melyen kritizálták az Impulzust, hogy „nem tükrözi eléggé a kar nyüzsgő életét” és nem „használják megfelelően a KISZ politikai eszközeként”. Decemberben megjelenő karácsonyi és év végi búcsúszámuk címlapja egy rajzolt női feneket ábrázol, aminek egy részét egy szintén rajzolt rózsával takartak el.

Erre a címlapra az egyetemi KISZ-bizottság sajtófelelőse engedélyt adott, nyomdából kijövet azonban a kari KISZ vezetőség nem engedte megjelenni a lapot, kötelezték a szerkesztőséget a példányok megsemmisítésére.

Rendszeressé válnak az évvégi számokban a naptárak, amelyeken gyakran női aktok találhatók illusztrációként – és egyre gyakrabban a címlapon is. 1984 áprilisában idegennyelvű különkiadások is készülnek angol, orosz, német, és francia nyelven. Gyakoriak a szakmai cikkek, néha egész oldalt betöltő kapcsolási rajzokkal, de találunk cikket olyan kari megmozdulásokról, mint a Schönherz Qpa.

1985 márciusában egy irodalmi különszámot jelentetnek meg, kétszínnyomással készült kék borítóval, csak verses, dalos, novellás tartalommal, harminckét oldalon, amelyet a köszöntő szerint az „irodalommal foglalkozó” szerkesztőségi tagok írásaiból válogattak össze. Következő számuk szintén kétszínnyomásos borítóval, a második világháború befejezésének negyvenedik évfordulójára, a lebombázott Lánchidat ábrázolja. 83-ban a lapot a KISZ Központi Bizottsága dicsérő oklevéllel tüntette ki, innentől kezdve az oklevél kicsinyített rajza rendszeresen előfordul a címlapon.

Az 1986-os évfolyamban az Impuzlus és a gépész KÁTÉ közös számot jelentet meg Kézfogás címmel. Ebben a számban a szerkesztők már Impi néven emlegetik a mai napig így „becézett” újságot. A Kézfogás a két újság a közös hangot a politikai témában találja meg, a KISZ híreken kívül „élőben” tudósítanak egy moszkvai pártkongresszusról, a Magyarországon – a cikk szerint hamisan – jelenlévő kollektív szegénységtudatról, illetve beszámolnak a szociálpolitikáról tartott pódiumvitáról.

 

A tizennegyedik évfolyam első számától megjelenik az a logó, amit az Impulzus a mai napig használ. A 200. kiadás kinézetre egy A/5-ös méretű 82 oldalas füzet, színes fotóval a borítóján. Lapjain nyomon követhetjük az elmúlt év Impulzusainak logóit, láthatunk képeket a régi szerkesztőségi életből és interjút az alapítókkal. Ezen szám felelős szerkesztője Tevan Imre, ma az index.hu főszerkesztő-helyettese.

1988-ban szintén jelent meg Schönherz Qpa különkiadás, négyszínnyomással készült borítóval, mely a kupaserleget magát fagylaltkehelyként ábrázolja. Bemutatkoznak a kupán, mint kari napokon résztvevő csapatok, megtudjuk a kupa történetét, és először találkozhatunk az újságban az esemény szponzorainak hirdetéseivel, olyanokkal, mint a Magyar Villamos Művek, az Elektronikus mérőkészülékek gyára, a Paksi atomerőmű, a Székesfehérvári könnyűfémmű, a Telefongyár, a Ganz és a Tungsram. Még egy különszám készült a középiskolások számára, bemutatják a Villamosmérnöki kar szakjait, az oktatott nyelveket, az egyetemi tanulmányok anyagi vonzatait. Normál számokban sokat foglalkoznak bős-nagymarosi vízlépcső ügyével, figyelik a közvélemény alakulását, közlik az építkezés leállítása kapcsán Grósz Károlynak és Pozsgay Imrének küldött nyílt levelet. Megjelennek az új pártkezdeményezéseket, például a FIDESZ-t bemutató cikkek is. Ez a következő évben is folytatódik, márciusban Reform-Impulzusként jelenik meg a lap, ebből a reform felirat a Reform újság logójának kölcsönzése, ennek miértje a lapon belül nem található. Találunk cikket, amely a kapitalizmus és a polgári demokrácia megvalósítását elemzi, és az ELTE-n tartott FIDESZ-akadémia hirdetését is. A rendszerváltást folyamatosan nyomon követi a lap, és azután is foglalkoznak aktuálpolitikai kérdésekkel.

 

Az újság 1992-től készül nyomdai sokszorosítással, 1000 példányban. Rendszeres mellékletük 1993-tól az Inzultus, mely évente-félévente egyszer megjelenik, és olyan, kritikusabb, netán támadóbb, vagy frivolabb hangvételű cikkeket tartalmaz, amelyek egy normál Impulzusban nem kerülnének közlésre. Először az Őszi öntevékeny kör férfimagazinjaként aposztrofálják, majd később a Villanykar vétlen polgári áldozatainak lapjaként. 1993-ban a vegyészkari Kémlelővel közös Kém-pulzus is kijön. A lap ekkor már a Hallgatói Képviselet lapja. 1994-ben a szerkesztőség először próbálkozik rovatosítással, humor, közélet, kultúr és kollégium rovatba sorolják a cikkeket. Ekkor jelennek meg a rendszeres hirdetések is, főleg számítástechnikai boltok, cégek reklámjai.

 

A kilencvenes évek közepétől egyre gyakrabban színes címlapú az újság, ezeket a hirdetésekből származó bevételekből fedezik.

 

Az Impulzus 2000-ben és 2004-ben az 1., 2002-ben a 3. helyet szerezte meg, 2003-ban és 2005-ben dicséretben részesült a DUE (Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Országos Diákújság Pályázatán, valamint 2004-ben egy tanárinterjú a MESE (Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtóegyesület) Év Írása díját nyerte el.

 

2014 rengeteg változást hozott a lap életében. A 42. évfolyamig is maradtak a színes borítók, de az újság mérete, a cikkek, rovatok témája, az évente megjelenő lapok száma, és az azokat szerkesztők létszáma is formálódott. Az eredmény pedig az lett, hogy új platformra terjeszkedett a lap; a honlapon és a blogon is olvashatóak a cikkek, bejegyzések, illetve elektronikus formában a legfrissebb számok is megtalálhatóak már az archívumban.

 

Eddigi főszerkesztőink

 1. Váradi János
 2. Gönci János
 3. Matkovics Frigyes
 4. Beck László
 5. Menyhárt Zoltán
 6. Hollós Judit
 7. Metzing József
 8. Mátó György
 9. Budai Károly
 10. Végh Balázs
 11. Takács István
 12. Kozák Péter
 13. Kovács István
 14. Horváth Péter
 15. Tevan Imre
 16. Vízkeleti Sándor
 17. Horváth Annamária
 18. Reinics Zita
 19. Hadnagy László
 20. Ebinger Norbert
 21. Szigetlaki Zsolt
 22. Juhász Balázs
 23. Vucsics Krisztián
 24. Fagyal Csongor
 25. Gyenes Tamás
 26. Bacsárdi László
 27. Kereskényi Balázs
 28. Kovács Róbert
 29. Lilik Ádám
 30. Gócza Gergő
 31. Kaszás Valér
 32. Tóth Ádám Aladin
 33. Tóth Nikolett
 34. Szörfi Jázmin
 35. Gulyás Gergely
 36. Bojtos Antal
 37. Pajkos Barnabás