Bajnokok Csatája

Június harmadikán egymásnak feszül a spanyol és az olasz bajnok, hogy eldöntsék, ki üljön fel Európa trónjára. Könnyen lehet, hogy történelmi este elébe nézünk, tekintettel arra, hogy a Bajnokok Ligájának 1992 óta íródó históriájában sosem fordult elő még címvédés. Ezt készül megakadályozni a Juventus csapata. A következőkben tekintsük át, hogy mi is várhat ránk szombat este.

UCLCardiff2017

Juventus:

Abban már az elődöntők során is mindenki egyetértett, hogy ebben a szezonban egyedül a Juventus mondhat megálljt a madridi elitalakulatnak. Ezt az elismerést többek között azzal nyerték el, hogy esélyt sem adva verték ki a Barcelona csapatát, majd ugyanezt megismételték a Monacóval is.

A csapat legnagyobb erejét az egységessége és a jól záró védelme adja. Nem egyéniségre épült társaság, hanem egymásért küzdeni akaró klasszisok csoportja. Személy szerint engem ezzel a 2010-es Interre és a 2012-es Chelsea-re emlékeztetnek, akik alapvetően csapatként tudták legyőzni esélyesebbnek kikiáltott ellenfelüket.

A hátsó sor olyan stabil lábakon áll, hogy a csoportkörök alatt összesen két gólt kaptak, azóta pedig egyetlenegyet. Buffon a három középső védő honfitársával valami hasonlóra készülhet. Az ő stabil, rutinos teljesítményük az, ami az egész BL meneteléshez szükséges vázat biztosította.

Meg kell említenünk a világbajnok kapuslegenda személyét is, aki pályafutása során idáig két BL döntőn játszott és bukott is el. A világ egyik legnagyobb igazságtalansága lenne, ha úgy kellene visszavonulnia, hogy nem emelhette magasba ezt a trófeát. Viszont tudjuk, hogy a labdarúgásban ez maximum a romantikus lelkűeknél lehet tényező. Gondoljunk csak Steven Gerrard és a Premiere League esetére.

buffon

Felállástól függetlenül a védelem két szélén az újbóli virágzását élő Dani Alves és a még mindig csak 26 éves Alex Sandro fogja alkotni. Ennél a párosnál erősebbet nem igazán lehetne találni jelenleg. Mind támadásban, mind védekezésben nagy erősségei csapatuknak. Gyorsak, jól helyezkednek és a pályán is kiválóan látják a kialakítható lehetőségeket.

A középpálya közepét az a Pjanic fogja irányítani, akinek passzai a Barca elleni mérkőzéseken 85% fölötti sikerességgel bírtak. A Khedira-Marchisio párosból az egyik fogja alkotni a bosnyák társát. A német mellett a magasság előnye szólhat egy olyan csapat ellen, ahol kiválóan fejelő játékosok vannak, mint Ramos és Ronaldo, míg az olasz esetén biztosabb labdajáratásra számíthatunk.

A támadó szekcióba Hugian, Dybala és Mandzsukic várható. Nagy kérdés, hogy a házi gólkirály milyen formát tud majd mutatni. Habár a bajnokságban 24 gólig jutó Hugian nagy erőssége csapatának, a BL kieséses szakaszában hagyományosan adós a gólok tömkelegével. Igaz, hogy a Monaco ellen két találatot is berámolt, ettől függetlenül nagyon sok múlhat rajta ex-excsapata ellen.

Ki kell emelnünk a fiatal argentin titánt, aki jelenleg a Juventus legnagyobb csillaga. Dybala a BL-ben 4 gólig jutott, melyek közül kettőt annak a katalán gigásznak vágott, amely egyes hírek szerint aktívan érdeklődik iránta. Gyorsaságával, magabiztos passzaival és jó látásával a Real Madrid legnagyobb félelme lehet. Valószínűsíthetően még a szokásosnál is motiváltabban fog játszani elhunyt édesapjának emlékéért, akinek legnagyobb vágya az volt, hogy legalább egyik fia profi labdarúgó legyen.

Real Madrid:

A Juventussal ellentétben a Real erőssége az eredményes támadásokban, a gólokra törő játékban rejlik. Erről tanúskodik, hogy az egész szezont tekintve 32 rúgott gólig jutottak, amivel mindenkit maguk mögé utasítottak ebben a kiírásban. A Real gólerősségéről tovább mesél a 106 gól, melyet a hazai bajnokságban szerzetek. Illetve a spanyol történelem során először esett meg egy csapattal, hogy minden bajnoki mérkőzésen betaláljon aktuális ellenfelének.

Ilyen eredményes támadószekció mellett nem meglepő, hogy a védelem tűnik a Real gyengébb pontjának, már a csoportmérkőzések alatt háromszor annyi gólt kaptak, mint a Juventus az egész kiírás alatt. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy Marcelo és Carvajal is gyakran segít be a támadásépítésbe, illetve Sergio Ramos már legendává vált fejesgóljairól, könnyen emészthető.

Hármójuk helye a kezdő tizenegyben szinte biztosra vehető, illetve a kapuban Keylor Navasé is. Ramos társa a Varane-Nacho párosból kerülhet ki. A francia az Atletico elleni elődöntőkön kezdett, ahol összesen két gólt kaptak, míg a spanyol a negyeddöntőben volt kénytelen három találathoz asszisztálni.

A középpályától felfelé viszont Zidane-nak igencsak kellemes nehézségekkel kell megküzdenie. Azt már az elején megállapíthatjuk, hogy a Kroos – Modric – Casemiro hármas valószínűleg kezdeni fog, ahogy azt gyakorlatilag a Zidane-éra óta láthatjuk. Kérdés sem lehet, hogy az ő játékuk döntő befolyással bír majd a mérkőzés alakulására, akár csak az egész szezonban. A német sztárról nem is kell semmit mondanunk azután, hogy az ősi rivális, Barcelona legendája, Xavi nyilatkozta róla: „Olyan, mintha Kroos lenne az utódom a pályán”. A horvátnál szerintem jelenleg nincs jobb középközép a világon, keresztpasszaival mindig új lendületet tud hozni csapatának. A brazil pedig meghozta azt a stabilitást a védelem előtt, amire szüksége volt csapatának, habár kifejezetten karmikus lenne, ha a döntőben idő előtt küldenék le a pályáról.

isco

Az év második felében, ha Madridban jó bulit akartak csinálni, akkor elég volt hívni Isco Discot, aki az utóbbi hónapok legnagyobb húzóereje volt. Csapata egyik legalázatosabb, legkitartóbb játékosa volt az egész szezonban, a távozás helyett megmutatta, miért is lenne fatális hiba a jegelése. Teljesítményét tovább reprezentálja, hogy megkapta a Five Star Mahou Player éves díját megelőzve azt a Cristiano Ronaldót, aki zsinórban hetedik szezonjában jutott 40 rúgott gólig.

Természetesen a portugál is a kihagyhatatlanok közé tartozik a kezdőcsapat összeállítása során, az ő kvalitásait szerintem senkinek sem kell részleteznem. A szezon végére félelmetes formába lendült, három gólt rúgott az Atleticónak és ötöt a Bayernnek. Gyakorlatilag mindkét csapatot ő ejtette ki. Ha a döntőben betalál, akkor Lionel Messivel végeznének a góllövőlista élén, továbbiak esetén újra egyedüli tulajdonosa lenne ennek a titulusnak.

Már csak egy szabad hely maradt a kezdőben, amire olyan nevek pályáznak, mint Bale, Benzema vagy Morata. A spanyol szerepeltetésére látni a legkisebb esélyt, Zidane általában a mérkőzések közben szokta beküldeni. Ezzel talán eredményesebb játékra tudja motiválni, mintha a kezdősípszótól a pályára küldené. A francia gyakran maradt adós a gólokkal annak ellenére, hogy mennyire gyakran megkapja a kezdők bizalmát. Viszont az ő esetében sem szabad megfeledkezni a kiváló teljesítményéről, az „Atleti-védők valószínűleg még most is keresik azt a labdát, amit úgy vitt el mellettük, mint a perui indiánok szokták a telefonjainkat”, legalább is Aranyosi Péter szerint.

Viszont a legnagyobb talány Bale játéka lehet, akiről tudjuk, hogy napi 8 órákat edz, hogy a döntőre teljesértékű tagja lehessen sérülése után a Realnak. Azok után, hogy Zidane azt nyilatkozta Bale-nek hazai pályának számít Cardiff, meglepődnék, ha nem nevezné a kezdőbe. Ezzel viszont további kérdések merülnek fel, hiszen Bale szereplésével Isco pályán betöltött szerepe is változhat. Az látható volt, hogy a spanyol leginkább a csatár mögötti pozícióban érzi jól magát, így egy esetleges 4-3-3-as felállás esetén az ő tündöklését is beáldozhatják egy Ronaldóra fókuszált játék miatt. Személy szerint én szívesebben látnék egy 4-3-1-2-es taktikát, akár a walesi padoztatásával.

A Real Madrid mezében lehet, hogy utolsó meccsét játssza majd James, Pepe és Morata. Mindannyiuk esetében igaz, hogy több játékidőre vágynának, csereként beállva biztosan a lelküket is kitennék egy örömkönnyes búcsúért. Ez természetesen az olyan fiatal titánokról is elmondható, mint Asensio és Vázquez, akik a jövő Realjának meghatározó elemei lehetnek.

csapatok

Összegzés:

A BL legjobban támadó csapata fog megmérkőzni a legjobban védekező ellen. Úgy gondolom, hogy mindkét csapat be fog találni a kapukba. Abban bizakodok, hogy semmiképp nem lesz egy olyan unalmas mérkőzés, ahol az egyik csapat csak a védekezésre koncentrál, míg a másik nem bírja áttörni az előtte álló falat.

A mérkőzés egyik pikantériája lesz, hogy több játékos is régi csapattársai ellen fog megküzdeni, olasz oldalon Gonzalo Hugaín és Sami Khedira, míg a spanyoloknál Álvaro Morata. A másik érdekesség, hogy 1996 óta hétévente mindig olasz csapat ünnepelhetett a Bajnokok Ligája serlegével, hogy ez így lesz-e, vagy a Real Madrid megírja azt a történelmet, amelyre 11 győzelme predesztinálja, megtudjuk szombat este. Addig is Hala Madrid és Forza Juve!

JarJar

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..