A varázslók és harcosok kora előtt

Qpa-feeling közel sem olyan régóta létezik, mint amennyire következtetni lehetne a kultuszából vagy a kamu-feelingekből: a hagyomány csupán egy huszonegyedik századi újításnak számít valójában. Ebben a 17 évben pedig a vadnyugattól Hawaii-ig az egész világot és minden kort kitüntettek már a rendezők a figyelmükkel. Mivel azonban nem valószínű, hogy lenne köztünk valaki, aki ezeket mind megélte, összegyűjtöttünk egy rövid összefoglaló a legutóbbi évek feelingjeiből.


2016: 45. Fit&Fat Schönherz Qpa

Kezdetnek ott a QpaWeb fejlécének csodálatos kontrasztja, majd ezt követi a rendezők többségének „fényképe” – a feeling pontosan annak tűnik, ami a neve. Ennek fényében talán nem teljesen véletlen a programok között felbukkanó Pokol konyhája, vagy a videó vetítés eseményének Arany Bálna elnevezése. Az Arany Málnára asszociálna mindenki, mi? Nem. Biztos, hogy a bálna a lényeg.

2015: 44. Made in Schönherz Qpa

Igazán keleti hangulata átitatott mindent, a QpaWeb fejlécén lévő cseresznyevirágoktól, felkelő naptól és Fuji-hegytől kezdve az olyan átkeresztelt programokig, mint a Tokiói hajsza, a Zen Ökle, esetleg a Buliwood’s Got Talent (talán Bollywoodra utalva, talán nem).

2014: 43. Mesés Schönherz Qpa

Ha a 2013-as Qpa az internet „őskorába” kalauzolt el minket, igen erős retro vonulattal, akkor az ez évi feeling a gyerekkorba. Ez tetten érhető volt a Mátrix produkciók majd mindegyikében, ahogy egymást érték az ismerős meseelemek, különböző mennyiségben. Mégis, a Qpa egyik legfeltűnőbb része egy előfeladat megvalósítása lett: majdnem ötszáz BUBI bicikli kötött ki hajnalra a Schönherz előtt, ami még a hírekbe is bekerült.

2013: 42. Good Old Days Qpa

A feelinget leginkább a Qpa kezdete előtti oldal mutatta be a legjobban, amit talán csak tömören, címszavakban lehetne igazán visszaadni: pixel, ősidőkből szabadult HTML-szabvány, táncoló banánok és Mario. Meg csili-vili kurzorkövető mütyürök és midi.

2012: 41. Káosz & Plüsstraktor Qpa

A posztapokalipszis hangulatához sajnos a Pusztulat nem igazán passzolt, így a Káoszhoz társulhatott a Plüsstraktor – mert az cuki és amúgy is alliterál az elődjével. A kamufeeling ebben az évben igazi meglepetéssel szolgált: kiderült róla, hogy nem is kamu.

2011: 40. Vadnyugati Qpa

És ha már volt eddig minden, a westernhangulatot se szabad kifelejteni. A 40. Qpa pont ezt pótolta. Cowboykalapok, tanári sörcsap, és a SCHoszkár is új nevet kapott átmenetileg: Arany Kaktusz néven futhatott ebben az évben.

2010: 39. Szikla & Zsömle Qpa

Mely eredetileg magyarosnak indult, majd spontán ihlet sugallatára átváltott Rock & Roll és hatvanas évekbe. Persze azért továbbra is magyarosan kivitelezve. Újra felelevenített programok, szintén korhű nevekkel – például Vörös Csillag Születik – és némi módosítással. Zsömlével.

2009: 38. Jómunkásember Qpa

A 38. Qpa kabalája szintén egy jó munkásember volt, és talán ezen a héten a sisak hiánycikké válhatott – de legalábbis biztos sikerült divatot teremteniük, még ha csak egy kis időre is. A SCHoszkár díjak is a feelinget tükrözték: franciakulcs, csavarhúzó, kerékkulcs.

2008: 37. Gangster Qpa

A jó gengszter ismérve, hogy ha esetleg úgy tűnne, bukni fogja a sörváltót, még időben lelövi az ellenfelét. Mert bár a törvény másik oldalán is létezhetnek szabályok, azok nem feltétlenül a fair versenyt írják elő. A feeling-videók esetében pedig lehet tippelni, mi szól a háttérben…

Mindenesetre itt is akadt egy hulla. Vajon ennyi szemtanú után őt hova áshatták el?

2007: 36. Kincskereső Qpa

Kisködmön nélkül. A fődíj a kincses sziget térképe volt, előtte azonban bőven akadt még gyűjtögetnivaló: lányokat a Casanova Bálra, vagy épp nyugdíjast a feladathoz. Esetleg üzemanyagot, hogy bírja az ember a végéig.

2006: 35. XIX. századi Qpa

XIX. század, elkerülhetetlen viktoriánus beütéssel, szépia árnyalattal és hőlégballonnal, hogy a gótikus betűtípust ne is említsük. A 35. Qpa visszautazott az időben, az egyik legelképesztőbb korszakba. Mert tényleg, melyik másik szárnyalhatná túl? A fantasy középkort leszámítva, persze.

2005: 34. Fekete-fehér Qpa

A világ persze nem így működik, de a kínai akciófilmek és a Schönherz Qpa sosem teljesen ezen a létsíkon léteztek. Tehát az örök harc és jin-jang jegyében ebben az évben a  fekete-fehér „színesítette” a feelinget.

2004: 33. Hawaii Qpa

Elmegy az ember nyaralni, homok, buli, haverok, ha pedig a helyi őslakosok esetleg bezavarnak, még mindig meg lehet győzni őket, hogy te is közéjük tartozol. Vagy nem. De utólag az ilyen apró problémákra már senki sem emlékszik, ahogy sok minden más kiesik a végére. Pánikra viszont semmi ok, ez csupán a Qpa egyik mellékhatása.

2003: 32. Detektív Qpa

Detektív történet dobta fel a 32. Qpát, melyet még az aktuális események is alakítottak, és ha már nyomozás, akkor természetesen Sherlock Holmes se maradhat ki belőle, mint az előbb említett sztori főhőse, elmaradhatatlan társával, az elbeszélővel, John Watsonnal.

2002: 31. Időutazós Qpa

A fő attrakciót az időgépek jelentették, mert mindegy, miből, csak „működjön”. Nem számított, hogy a múltba vagy a jövőbe utazott az ember, elpusztította-e az univerzumot egy icipici hiba következtében, esetleg meg sem született egy paradoxon miatt. Mindenesetre a SKUBU után bizonyára sokan gondolták azt, jó lenne, ha másodjára is lehetne használni.

2001: 30. Intergalaktikus Qpa

Az űr nagy és hatalmas, mellesleg meg baromi könnyű elveszni benne – a 30. Qpa ezt tökéletesen prezentálta, ugyanis a programok nevei is idomultak a feelinghez. Hogy aztán az égvilágon senki sem tudta, éppen mi micsoda, az csak dobott picit az egészen.

2000: 29. Lovagkori Qpa

A századforduló alkalmával talán az első olyan Qpa volt ez, amihez külön feeling is járt. A feladatok szövege és neve mind középkori hangulatot idéztek, például a Nevezőtúra is Túra a lovagi erények jegyében néven futott, akadtak háborúk, és még egy nyilvános kivégzésre is sor került a városban. Azonban, hogy mi lett a felakasztott egyetemistával, az a sötét középkor homályába veszett.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..