Távoktatás – teszt

2020. március 20-án a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara majd 2500 hallgató részvételével végrehajtotta a távoktatás első tesztjeit, ami a közeljövőt bemutató prezentáció közvetítéséből állt.

Elsőként délelőtt a Microsoft Teams platformot próbálhattuk ki. A program felhasználóbarátnak bizonyult. A dékán úr beszédét 2600 felhasználó követte egyszerre! A Teams csont nélkül teljesítette az elvárásokat. A diákok kérdéseket is tehettek fel, amelyekre választ is kaptak a bemutató végén. A használt sávszélesség letöltési irányban körülbelül 1,5 megabit volt másodpercenként, ami nagyon jó tömörítésnek mondható a 720p-s képfelbontás mellett.

Délután a Cisco WebEx alkalmazását tesztelhettük, ahol néhány Cisco oldali adminisztrációs hiányosság miatt egyelőre csak 200 ember figyelhette az előadást. A közvetítés a Teams-hez hasonlóan 1,5 megabit másodpercenkénti fogadását követelte meg, amikor egyszerre volt képernyőfrissítés, valamint beszéd is. A dékán WebExen is interaktív előadást tartott, élőben válaszolt a hallgatók által feltett kérdésekre.

A dékán mindkét platformon kiemelte, hogy a jelenlegi felállásban a konstruktív hozzászólásokkal sokat tudunk tenni ilyen területen a jövő jobbátételében. Megemlítette azt is, hogy a VIK-en már egy ideje tervben volt a távoktatás kialakítása, a mostani szituáció csak megsürgette ezt a folyamatot. Kiemelte továbbá, hogy ebben az időszakban különösen fontos lesz figyelni az egyetemi kommunikációs csatornákat, mint a Neptun, Moodle, @edu.bme.hu-s levélcím, Teams stb. Maguk az előadások az órarendi időpontjukban lesznek élőben közvetítve. Konzultációs lehetőségek továbbra is lesznek, ezek platformja nincs megkötve, tárgyanként eltérő lehet. Az új ZH-rend már elérhető a VIK honlapján. Charaf Hassan szavaival: „Készen állunk a hétfői startra!”

Pár hasznos tanács WebEx-hez:

Ha nem szeretnéd letölteni az asztali alkalmazást, akkor böngészőből is tudod követni az előadást a bejelentkezés gomb alatt található „Join by browser” linkkel.

Ahhoz, hogy hallhasd az előadó hangját, meg kell osztani a te mikrofonodat is (elég némítva).

Kiemelnénk, hogy habár egy mondatban össze lehet foglalni azt, hogy „Hétfőtől távoktatás!”, de mérnökileg ez egy komoly problémának a megoldása volt. A 2500 hallgató majdnem 4 Gbit/s feltöltési sávszélességet használt a Microsoft szerverparkjaiból. Ez egy egyetem egyetlen karának a fele felhasználók számában. Méréseink alapján a Teams nyolc routeren keresztül elérhető egy szerkesztőségi tagunknál (a csomagok GeoIP alapján Ausztriából érkeznek), a WebEx-nél 12 routerre van szükség a kapcsolathoz (a csomagok GeoIP alapján Hollandiából indulnak).

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..