A hibrid szuperkondenzátorok egyszóval királyak!

A Kurt.energy most vezeti fel a hibrid szuperkondenzátorok egy új ágát. Ez önmagában még nem lenne hírértékű, de a cég azt állítja, hogy ezek a grafén alapú szuperkondenzátorok a klasszikus szuperkondenzátorok és a lítium akkumulátorok legjobb tulajdonságait ötvözik. A  Shenzhen Toomen New Energy technológiáit felhasználva ezeket a kondenzátorokat vagy nagy kapacitásúra, vagy nagy teljesítményűre tudják kialakítani. A jelentések alapján az alkatrészek 10-20-szor gyorsabban tudnak kisülni vagy feltöltődni, mint a lítium akkumulátorok. Persze hallottunk már korábban extrém állításokat grafén alapú, ám ezeknek eddig nem volt sok valóságalapjuk.

A nagy teljesítmény mellett a gyártó azt közölte a terméktől, hogy védett a túltöltés, rövidzár és az egyéb elemekkel kapcsolatos biztonsági bajok ellen.. Az elmondások alapján ezek a kondenzátorok -40 °C és 80 °C között üzemképesek és tölthetőek! Lentebb láthattok részletesebb videót a gyártótól.

Ha mindez igaznak bizonyul, akkor rengeteg új tervezési lehetőség nyílik meg az eszköz segítségével. A tervezőknek nem kellene bonyolult töltési rendszerekkel, aktív hőszabályzással foglalkozniuk, illetve az elöregedés is biztonságosan történne meg.

A New Atlas közzétett egy jó leírást egy belga mérnökkel készített interjú alapján, aki látta a Toomen eszközöket egy kiállításon, majd tesztelést követően piacra dobta őket a Kurt.energy-vel. A cikk szerint a kondenzátorok grafén és fém-oxid elektródákat használnak. Az energiatárolás kondenzátor elven működik, nem kémiai reakcióból származik az elektromosság.

A kondenzátorok nincsenek még tömeggyártásban, például a gyorstöltés esetén fellépő arányossági eltéréseket még orvosolni kell. . A New Atlas cikke szerint egy 10 kWh-s csomag 5 perc alatt való feltöltéséhez egy 100 kW-os töltőre lenne szüksége, de az új kondenzátorok nagy hatással lehetnek a hibrid autókra és a napelemes létesítményekre (ahol ez nem probléma – a szerk.). A Hackaday blogon olvasható egy cikk egy hasonló esetről, amikor házi körülmények között szuperkondenzátorokkal próbáltak működtetni egy biciklit – akkor sikertelenül.

A termelés jelenleg korlátozott, az ár pedig továbbra is kicsit magas, azonban ezt ellensúlyozza az egyszerű energiamenedzsment igénye, valamint az alacsony tömeg és kis helyszükséglet. A biztonság, a működési hőmérsékletek széles skálája, illetve a gyors tölthetőség talán mégis megindokolják az árat a hagyományos kondenzátorokkal szemben.

A különleges ígéretek még bizonyításra várnak, még nem láttuk ezeket az eszközöket a való életben.

forrás: https://hackaday.com/2020/03/14/hybrid-supercapacitors-are-well-super/

videó: https://www.youtube.com/watch?v=pvfFvz8n_Fk&feature=emb_logo

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..