PlayIT show!

A PlayIT, ha még nem hallottál volna róla, egy olyan találkozó, amit a PC-s játékok híveinek és megannyi youtubernek szántak. Lehet itt játszani, tippeket hallani és találkozni kedvenc játékosaiddal. El is határoztuk, hogy idén megnézzünk magunknak, milyen is a PlayIT show!

Szombaton ebéd után nekiindultunk a helyszín megkeresésének. Izgatottan vártam az eseményt, és kíváncsi voltam az egész nap hangulatára, hogy mi az, amit egy kívülálló megtapasztalhat egy ilyesfajta rendezvényen.

Kíséretem a tíz éves tesóm, Dávid, valamint Bence, a 23 éves párom. Öcsikém szeptember óta számolja vissza a napokat, hogy mikor vetheti bele magát végre a show-ba. Izgatott volt, és nagyon várta a lézerharcot, a Minecraft zónát, a mászófalat és sok játékot. Bence a játék kiegészítőkre, felszerelésre és a cosplay-esekre volt kíváncsi.

Villamossal mentünk, egy kis séta után már haladtunk is volna be a kapun, amikor a portás megállított minket, és közölte velünk, hogy mi épp a Hungária Malomudvar területén vagyunk, és már sok hivatlan vendégük volt, akik a PlayIT show-t keresték. Ekkor az útvonal gyors újratervezése, és sajnos egy óra késés következett, mert messzebbre kellett menni, a Hungexpo területére. Lehet máskor is itt volt a rendezvény, de első résztvevőként mi egy kis kerülővel értük el célunkat. Másnapra már kijavították a malőrt, és reméljük, legközelebb is figyelnek erre.

A Hungexpot elérve már rajzottak a zacskókkal, ajándékokkal és érdekes sapkákkal rendelkező személyek. Alig vártam, hogy belépjünk ebbe a világba. A jegyek átvétele után az első ajtón mentünk be.

Olyan kavalkád fogadott, amit elsőre fel se lehet fogni. A kellemes sötétséget sok különböző fény törte meg, amik a különböző pontokat jelölték. A terem központja a színpad volt, ahonnan a műsor az egész termet betöltötte. Épp cosplay bemutató volt, én pedig felismertem a párom egyik kedvenc játékának, a Witchernek a főszereplőjét. A versenyzők nagy figyelmet szenteltek a részleteknek, ez a vetítőn levő közeli képekből is látszódott. De nemcsak a színpadon, hanem a tömegben is találkozhattunk beöltözött figurákkal. Mókás volt ugyanazt a lelkesedést látni kisöcsém arcán egy Assassin láttán, mint a páromén, amikor lelkesen a Jokernek öltözött embert mutatta.

Ezután továbbhaladtunk. Mivel mindenhol nagy volt a sor, inkább körbenéztünk. Játékban látható tárgyak modellezett másai voltak kiállítva, és mellette ügyeskezű alkotók grafikái. Mindent a szemnek, semmit a kéznek, de mikor odébbálltunk, fegyver és játék kellék maketteket és álarcokat is kézbe vehettünk. Minden tárgyon látszódott az aprólékos munka. Elmondták, hogy van, ami egy-két nap alatt elkészül, de akad, amin hetekig pepecselnek.

Következő állomásunk a Jelly Belly feliratú pavilon. Itt lehetett a nevezetes édességből venni, és lehetőség volt kóstolni is. Egy kerék pörgetésével véletlenszerűen kóstolhattunk, fű, bűzös borz illetve hányás ízt is. Izgalmas volt, bár több rosszat kóstoltunk.

Ezen a ponton éreztük, hogy most már játszanánk is valamit. A menő játékok előtt kígyózó sor állt. VR szemüveg kipróbálásra feliratkoztunk, de több fiatalabb és lelkes jelentkező megelőzött minket. Szerencsére több helyen is volt lehetőségünk nézni, hogy mit is látnak a szemüveg viselői. Utunk során eljutottunk a Splatoon nevű játékhoz. Itt épp felszabadult egy hely, így gyorsan ki is próbáltuk. Dávidot lekötötte a játék, Bence pedig segített neki. Ők hozzáértő szemmel percek alatt kitalálták, hogy a játék lényege, hogy a pályának nagyobb részét kell lefesteni, mint az ellenfél. Mivel gyors körök voltak, négy-öt játékot is játszhattak a résztvevők, és utána nyugodt szívvel adták át a helyüket a következőnek. A játékélmény megvolt.

Következő utunk a Minecraft zónához vezetett. A színpadon a játékkal YouTube-on is megjelenő youtuberek voltak, élőben is játszottak. Nagy publikumnak mutattak játéktrükköket. Volt három Minecraft szabaduló szoba is. Egyfülkés 2×2 méteres dobozok, Minecraft elemeknek álcázva. Persze mindent überelt a hatalmas felfújt creeper, aki a színpad fölé magasodott. Nekem nagyon tetszett.

Ezután meglestük a különböző boltok kitelepült állomásait. Pólók, játék figurák, tolltartók és pénztárcák, mindent lehetett kapni. Mi egy plüss creepert és egy Minecraft pólót vettünk. Játékkedvelő ismerőseinknek beszerezhetjük itt akár a karácsonyi ajándékokat is.

Ezután jött az íjászkodás, jéghokizás, trambulinon ugrálás, illetve kipróbáltunk pár retro játékot is. Olyanokat is, amik még Dávid születése előtt jöttek ki.

A játékokat egy kis pankráció nézése szakította meg. A terem közepén egy ring volt felállítva, amire a nagy csattanások miatt gyakran felfigyelt mindenki. Színes ruhás pankrátorok püfölték egymást, és mivel ilyet eddig csak a tévében láttam, örültem, hogy élőben is részese lehetek. Megrendezettség ide vagy oda, nagy show-t csináltak. Értenek az emberekhez, és a nézők igazi élményt kaptak. A félelem hercege felvonult, őt követte a nézők között mindenkit félrelökve vagánykodó álarcos figura. Nem maradt el a hasbarugás, kötélre felugrás és a földbe döngölés se.

Innen is továbbálltunk, és megkezdtük a sorbanállást a Generali mászófalnál. Várakozás közben ajándékot kaptunk, nehogy unatkozva töltsük el az időt. Egy piros promo pörgettyűt vihettünk haza. Közben megkaptuk a hevedert, és mászhattunk is. A fal tetejéről egy kötélcsúszdán juthattunk vissza a földre. Föntről be lehetett látni az egész színes forgatagot.

Ezután visszatértünk egy kicsit a Splatoon játékhoz. Megnéztük a mellettünk táncoló Just Dance játékosokat. Nagyon szuper mozgásuk volt. Ennél is nagyobb élmény volt viszont egy hatalmas Super Mario figurával szembetalálkozni. Ezzel búcsúztunk a rendezvénytől, és kisétáltunk.

Még a megállóban is látni lehetett, mennyien jöttek ugyanerről a rendezvényről. Számítógépes eszközökkel telerakott táskák, plakátokat hordozó fiatalok – mindenki lelkesen mesélt az átélt eseményről. Nekünk is élmény volt ez a nap, és biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó PlayIT, amin részt vettünk.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..