Kreditet érhet jövőre a Simonyi Konferencia

Az egyetem is elismeri, hogy a Simonyi Konferencia látogatása segíti a hallgatók szakmai fejlődését, így amellett, hogy tanköri jelenlétet eddig is minden évben lehetett rajta szerezni, jövőre úgy néz ki, hogy a Neptunban is fel lehet majd venni – mégpedig kreditet érő tárgyként.

Simonyi Konferencia - IB028

„Nem tudjuk, hogy eddig mindig az okos hallgatók jártak-e a konferenciára, vagy a konferencia tette-e őket okosabbá, de az biztos, hogy megfigyelhető a korreláció. Azért szeretnénk a konferencián látogatóként való részvételt kredittel is díjazni, mert úgy gondoljuk, ez lesz a megoldás a hallgatók motivációjának és tanulmányi eredményeinek javítására.” – mesélte az Impulzusnak egy önmagát megnevezni nem kívánó villanykari dékánhelyettes.

A kivitelezésben még vannak kérdéses elemek: például nem tudni, hogy az így meghirdetett tárgy hány férőhelyes lesz. A konferencián ugyanis minden évben 700 hallgató szokott részt venni, de nincs akkora terem, ahova ezt a létszámot le lehetne adminisztrálni – maguk az előadások is párhuzamosan szoktak az IB025-ben és az IB028-ban történni.

Simonyi Konferencia - Mónika

Az órarendi ütemezés is megoldatlan még, hisz a Konferencia minden másik előadással ütközik (amiért idén is tanítási szünet lesz a rendezvény ideje alatt), és általában csak a tavaszi félév közben dől el a végleges napja. Egyelőre csak az idei konferencia időpontját lehet biztosra tudni:

2019. április 16. (kedd), 12:00 óra

A másik nagy kérdés az előadók adminisztrációja – 16 előadót, akik ráadásul nem is tanárok, hanem a Google, a Vodafone vagy a Cogito fejlesztői, nem lehet a Neptunban felvenni oktatóként.

A döntés meghozatalakor a diákok mentalitását is figyelembe kell venni. A tanárok attól félnek, hogy mivel a konferencia a 10. héten van, ha kredites tárgyat csinálnak belőle, akkor pont azok a hallgatók nem fognak bejárni, akik amúgy ott lennének – „így sokkal érdekesebb lógni róla”.

 

A legszerencsésebbek diplomát is nyerhetnek

Mivel a kredit csak jövőre jár a konferenciáért, az egyetem vezetése úgy döntött, idén is bevet egy kis extra motivációt. A támogatásuknak hála a konferencia végén lévő sorsoláson az alábbi diplomák is gazdára fognak találni:

1-1 kitüntetéses  villamosmérnöki és mérnökinformatikusi mesterképzés diploma

2-2 kitüntetéses  villamosmérnöki, mérnökinformatikusi és üzemmérnök-informatikusi alapképzés diploma

A diplomák a regisztrált látogatók között lesznek kisorsolva, a szervezők utólagos reklamációt nem fogadnak el.

A végzett hallgató szakirányait a hallgatott előadások fogják majd befolyásolni: MSc-s diploma esetén a diplomában feltüntetett szakirányok például a következőképpen alakulnak:

  • A Google előadása a Bazel program 10 éves életpályájáról az Alkalmazott informatika szakirányt jelenti
  • A  Vodafone okos parkolást és Narrowband-IoT-t bemutató előadása az Internet architektúra és szolgáltatások befejezését helyettesíti
  • Az Innobie által fejlesztett Eddie oktató-alkalmazás bemutatója után pedig a Mobilszoftver-fejlesztés szakirány kerül a diplomába

Simonyi Konferencia - Tesla

Az egyetem vezetőségénél talán csak az expón és az előadók között megjelenő cégek díjazzák jobban, ha valaki extra energiát fektet a szakmába. Nem meglepő, hogy több megkérdezett ember is arra számít, hogy akár három-négy fix álláslehetőséggel fog hazatérni.

„Én úgy hallottam, hogy a fejlesztőket az ilyen konferencián minden állásinterjú nélkül felvesznek akár seniori vagy vezetői pozíciókba is. Egyik barátomnak tavaly a helyszínen két hónapnyi fizetéselőleget is adtak!” – mondta egy barátom barátja, aki utána továbbsietett, hogy az Indexnek is interjút adjon az informatikusok várható kezdőfizetésével kapcsolatban.

 

Ha érdekel az előadók és témáik listája, akkor ajánljuk, hogy az Impulzus megbízható, április elsejei információi mellett keresd fel a XVI. Simonyi Konferencia honlapját, és jelezz vissza a Facebook eseménynél!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..