Áprilisi ajánló ● MU Színház

Valószínűleg sokatok számára a félévnek az a szakasza jön, amikor minden csepp szabadidő hihetetlen nagy értéknek számít. Ha esetleg nem tudnád, hogy ezt mizel töltsd, vagy csak szeretnél időt szentelni kicsit a kulturális fejlődésed számára, akkor a legjobb helyen jársz! Ez alkalommal három műsorajánlót hoztunk a számotokra a MU színház kínálatából az áprilisi hónapra.

MU Színház - Hűség

k2 Színház: Hűség

Április 18. 19:00

Robert Merle Mesterségem a halál c. regénye nyomán

Hogyan válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa? Hogyan képes deformálódni egy ember személyisége az őt ért társadalmi hatások által? Mit jelenet egy ember életében az erkölcs, a család, a hit vagy éppen a hűség fogalma? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Robert Merle regényével és Rudolf Höss emlékirataival.

Az előadás Robert Merle Mesterségem a halál című regényét dolgozza fel. A három színész virtuóz szerepváltásaival megvalósuló előadás és a hozzá tartozó előkészítő- és feldolgozó foglalkozások során kísérletet teszünk arra, hogy megértsük egy kötelességtudó ember tömeggyilkossá alakulásának egyes fázisait, cselekedeteinek mozgatórugóit. A főhős szemszögéből ki- és abba belépve, a nézőknek felkínáljuk a Rudolffal való azonosulást is, és ezáltal lehetőséget adunk annak az ijesztő élménynek a megtapasztalására, hogy hogyan válhat egy halálgyár működtetésének feladata egyik pillanatról a másikra tiltakozást kiváltó gyilkos cselekedetből megoldásra váró matekpéldává. Auschwitz parancsnokának élete – amelynek bizonyos társadalmi és emberi vonatkozásai nem pusztán a huszadik század közepén voltak tetten érhetőek – egy hétköznapi ember élete, a maga démonaival, útkeresésével, válaszútjaival. Annak értelmezése, hogy hogyan és milyen hatások között élt, fontos feladat – melyet elvégezve nem csak azt láthatjuk tisztábban, hogyan válhat egy hétköznapi ember tömeggyilkossá, de remélhetőleg azt is, hogy a magunk részéről mit tehetünk azért, hogy a történelem egyik legnagyobb tragédiája ne ismétlődhessen meg. Ahogyan a regény, legyen ez az előadás is „megrendítő figyelmeztetés: lelkiismeret ébresztő kiáltvány a jó szándékú emberiséghez”.

Játsszák: Boros Anna, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs

Dramaturg: Sándor Júlia

Drámainstruktor: Zewde Eszter

Munkatárs: Radnai Fruzsina

Rendezőasszisztens: Kovács Zsuzsi

Rendező: Benkó Bence

Támogatók: k2 Színház, NKA, EMMI, MU Színház

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/302433003788343/

 

 

MU Színház - othello

RÉV Színház & KB35 Inárcs koprodukciója: othello

Április 18. 20:00

William Shakespeare Othello című drámája és Márton László fordítása alapján

„JAGO: Láthatsz sok görnyedő hülyét, ki kedvét leli a nyomorult szolgaságban, s ha megvénül, kirúgják. Korbácsot a becsületes baromnak! És vannak olyanok is, akik színlelik a hűséget a főnökhöz, jól meghíznak a zsírján, és ha már vastagra bélelték kabátjukat, maguk urai lesznek; s igazuk van! Ilyennek vallom jómagamat is. Csak a látszat visz saját célom felé!”

A vidéki független szféra két képviselője, a KB35 Inárcs és a győri RÉV Színház koprodukciójában, William Shakespeare Othellójával olyan témákat érintenek, mint a xenofóbia, manipuláció vagy a családon belüli erőszak. A két csoport története jó pár helyen keresztezte egymást, legyen szó Balassagyarmatról, Inárcsról vagy épp a MU Színházról, ahol első közös bemutatójukat, az Othellot készítették.

Othello idegen. Mert idegenként gondolnak rá, mert gyűlölik, mert félnek tőle.

Desdemona lázad. A rendszer, az apja, a kérők ellen.

Rodrigo fizet. Jagonak, mindenért, az életével.

Cassio bohém. Iszik, mulat, öl.

Emilia szeret. Egy férfit, egy másikat, az életét.

Brabantio átkoz. A lányát, az idegent, a létet.

Jago tervez. Bosszút, Othello ellen.

Szereposztás:

Othello: Balla Richie

Desdemona: Bálint Betty

Jago: Nagy Zsolt Zsozsa

Emilia: Lakatos Dorina

Rodrigo: Boda Tibor

Cassio: Szántó Dániel

Öreg, Brabantio, Lodovico: Szivák-Tóth Viktor

Fordította: Márton László

Jelmez: a másik Kiss Gabriella

Rendező: Szivák-Tóth Viktor, Balla Richie

Támogatók: KB35 Inárcsi Közhasznú Egyesület, Import Impró Egyesület, Emberi Erőforrások Minisztériuma, MU Színház

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/660401927712538/

 

 

MU Színház - karamazov

MU Színház – FÜGE: karamazov

Április 28. 20:00

Több, mint hat éve futó előadás – Karamazov történet sajátos köntösben

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij 1821. november 11-én született Moszkvában, és csak hittük, hogy 1881. februárjában halt meg kedvenc városában, Pétervárott. Dosztojevszkij egy szép napon megunta a szegénységet, a nyomort, a kritikusokat, a szerencsejáték-függőség bilincseit, az alkotás terhét, és búcsút vett feleségétől, a jó Anna Grigorjevnától, és úgy tett, mint aki jobb létre szenderült. Azóta fölröppent pár kósza hír a társalgási lapokban furcsa szemtanúkról, akik látták a híres orosz írót…

N.N. felcsernő szavai alapján 1905-ben a pétervári Csernisev hídnál járt. 1912-ben R.R. bárónő lakásán egy spiritiszta szeánszon tette tiszteletét. Legközelebb az 50-es évek elején látta Sztálin tolmácsának felesége, akit Dosztojevszkij állítólag arra utasított, hogy fojtsa vízbe gyermekét. 2012 tavaszán bukkant föl legutóbb, a Blaha Lujza téri 4-6-os megállóban, ahol épp a BKV ellenőrök próbálták megbüntetni az öreg orosz bliccelőt. Ekkor fiatal színészek vették védelmükbe a furcsán ismerős öregurat, aki a szemtanúk szerint nagyon rossz állapotban volt…

F.M Dosztojevszkij regénye alapján írta: Faragó Zsuzsa, Laboda Kornél és az előadásban játszó színészek

Szereposztás:

Dmitrij Karamazov: Adorjáni Bálint

Ivan Karamazov: Orosz Ákos

Aljosa Karamazov: Lazók Mátyás

Fjodor Karamazov, Szmergyakov: Jankovics Péter

Rendező: Laboda Kornél

Látvány: Lisztopád Krisztina

Dramaturg: Faragó Zsuzsa

A dramaturg asszisztense: Bíró Bence e.h.

A rendező munkatársa: Juhász Gabriella

Verseket fordította: Szálinger Balázs, Hercsel Adél

Dalok: Orosz Ákos, Lazók Mátyás, Jankovics Péter, Adorjáni Bálint

Sajtós: Hercsel Adél

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/543876126132571/

Egy kis ízelítő az előadás zenei felhozatalából: https://www.youtube.com/watch?v=8AQ5BnBRTZQ

 

MU Színház - karamazov

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..