Májusi ajánló ● MU Színház

Fékezhetetlenül jön a nyár, és lassan a szabadság gondolata is többetekben felébred. Ha még nem tudod, hogy hogy töltsd a szabadidődet, vagy egyszerűen egy kis kikapcsolódásra vágynál a szorgalmi időszak utolsó nagy hajrájában, akkor nézz körül a MU színház kínálatában! Ez alkalommal három műsorajánlót hoztunk számotokra a májusi hónapra.

 

k2 Színház: Heinrich von Kleist: Pentheszileia

Május 9. 20:00

Pentheszileia és Akhilleusz összecsavarodnak a harctéren. Elvakítja őket a másik látása. Csatáznak. Ölre mennek. Úgy szeretlek, majd megeszlek. Pentheszileia saját fogaival marcangolja szét önkívületében a férfit.

„Ölelni, ölni: / Összerímel. S aki szívből szeret, / Akár össze is vétheti a kettőt.”

A k2 Színház csapata ezt az ókori mitológiai történetet egyedi térhasználattal, és különleges „terepasztal” díszletben dolgozta fel, és állítja színpadra Kovács D. Dániel rendezésében.

 

Néhány mondat a rendezőről:

Kovács D. Dániel Junior Prima-díjas (2015), kortárs magyar színházrendező. 2017 óta szabadúszó.

2005 és 2010 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol szakán és színháztudomány programján tanult. Ez alatt, 2007 és 2009 között az ELTE Egyetemi Színpadán rendezett és játszott, 2009-ben pedig saját társulatot alapított Fantommajmok néven, ahol rendezőként dolgozott.

2011-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán folytatta tanulmányait Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában, ahol 2015-ben diplomázott. 2013-tól 2015-ig a Szputnyik Hajózási Társaságban rendező. 2015-2017 között a Vígszínház társulatának tagja. 2017-től szabadúszó. Jelenlegi rendezései láthatóak – a teljesség igénye nélkül – az Örkény István Színházban, a Katona József Színház színpadán és a Vígszínházban.

 

Szereposztás:

Pentheszileia: Piti Emőke

Prothoe: Boros Anna

Főpapnő | A görögök: Horváth Szabolcs

Odüsszeus | Az amazonok: Borsányi Dániel

Akhilleusz: Domokos Zsolt

 

További alkotók: Horváth Jenny, Hegymegi Máté, Jankó Mátyás

Produkciós vezető: Olasz Liza, Erdélyi Adrienn

Rendezőasszisztens: Faludi Beatrix

Rendező: Kovács D. Dani

Fordította: Tandori Dezső

 

 

FAQ Színház – SzFE koprodukció: Franz Kafka: A per

Május 10. 20:00

,,Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert bár semmi rosszat nem tett, egy reggel letartóztatták.”

,,Hogy mik a hagyományos szomorúmanók, ezt itt nem kell magyaráznom, de Prágában sem kellene, Szabadkán se, Varsóban se, Kolozsvárt se, legföljebb emlékeztetni, hogy belül ott dobog a narancsszív.

(…)

Hallottam, hogy van egy cseh szamizdatszerző, álneve Jozef K., kéziratai évek óta keringenek – ahol tudnak, és hogy senki se tudja, ki ő.

Hogyha nem tudni, ki Jozef K., akkor bárki lehet Jozef K., bárki hagyományos szomorúmanó;

ha tehát a kultúra kéretlen őre végigmegy a Károly hídon, mert lejárt a munkaideje, vagy csak elfáradt, vagy hiányzik a család és még a gyerekkel is matekozni kell, függvényábrázolás!, szemben bárki jön feléje, öreg, fiatal, boldog, boldogtalan, nő, férfi, egylábú, kétlábú, háromlábú, pardon, tolószékes, középkorú kurva, sudár papnövendék, bárki a kultúra kéretlen őre nem lehet biztonságban, hisz mindőjük lehetne Jozef K.

És ezt kéne elérni, ezt a bizonytalanságot, bizony, megint, szabadságot, függetlenül a hidaktól, Károly, Erzsébet, folyóktól, Moldva, Duna, s elérni azt, elszakadva most már az irodalomtól, hogy bárki az országból potenciális igazmondó lehessen. Legyen tehát valódi nevünk ál-név, mely éppen minket leplez, le.

Uraim, hagyományos szomorúmanók! Öltsük fel hát valódi álorcánkat! És ne csüggedjetek, ha mást nem, egymást fölismerjük, triviálisan, a hagyományosságról, a szomorúságról és a manóságról.” – Esterházy Péter

 

Fordító: Györffy Miklós

Játsszák: Boros Ádám (m.v), Georgita Máté Dezső, György Zoltán Dávid (m.v.), Messaoudi Emina, Orbán Borbála, Tóvaj Ágnes

Hang: Bredán Máté

Asszisztens: Kónya Klára

Látvány: Molnár Anna

Dramaturg: Kukk Zsófi

Rendező: Tárnoki Márk

 

Köszönet a segítségért Tárnoki Tamásnak!

Támogatók: Nemzeti Kutlurális Alap, FAQ Színház, Színház – és Filmművészeti Egyetem

 

 

k2 Színház: Hűség

Május 17. 20:00

Robert Merle Mesterségem a halál c. regénye nyomán

Hogyan válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa? Hogyan képes deformálódni egy ember személyisége az őt ért társadalmi hatások által? Mit jelenet egy ember életében az erkölcs, a család, a hit vagy éppen a hűség fogalma? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Robert Merle regényével és Rudolf Höss emlékirataival.

Az előadás Robert Merle Mesterségem a halál című regényét dolgozza fel. A három színész virtuóz szerepváltásaival megvalósuló előadás során kísérletet teszünk arra, hogy megértsük egy kötelességtudó ember tömeggyilkossá alakulásának egyes fázisait, cselekedeteinek mozgatórugóit. A főhős szemszögéből ki- és abba belépve, a nézőknek felkínáljuk a Rudolffal való azonosulást is, és ezáltal lehetőséget adunk annak az ijesztő élménynek a megtapasztalására, hogy hogyan válhat egy halálgyár működtetésének feladata egyik pillanatról a másikra tiltakozást kiváltó gyilkos cselekedetből megoldásra váró matekpéldává. Auschwitz parancsnokának élete – amelynek bizonyos társadalmi és emberi vonatkozásai nem pusztán a huszadik század közepén voltak tetten érhetőek – egy hétköznapi ember élete, a maga démonaival, útkeresésével, válaszútjaival. Annak értelmezése, hogy hogyan és milyen hatások között élt, fontos feladat – melyet elvégezve nem csak azt láthatjuk tisztábban, hogyan válhat egy hétköznapi ember tömeggyilkossá, de remélhetőleg azt is, hogy a magunk részéről mit tehetünk azért, hogy a történelem egyik legnagyobb tragédiája ne ismétlődhessen meg. Ahogyan a regény, legyen ez az előadás is „megrendítő figyelmeztetés: lelkiismeret ébresztő kiáltvány a jó szándékú emberiséghez”.

 

Alkotók:

A k2 Színház fél csapata: három színésze és egy rendezője, valamint Kovács Zsuzsi, a k2 egyik állandó asszisztense. Vendégeink, alkotótársaink: Sándor Júlia fiatal dramaturg, Zewde Eszter fiatal drámainstruktor és Radnai Fruzsina fiatal pszichológus.

Játsszák: Boros Anna, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs

Dramaturg: Sándor Júlia

Drámainstruktor: Zewde Eszter

Munkatárs: Radnai Fruzsina

Rendezőasszisztens: Kovács Zsuzsi

Rendező: Benkó Bence

Támogatók: k2 Színház, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, MU Színház

 

Fotók: Éder Vara (A Per) és Rátz Dániel (Szólók)

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..