Kütyüpályázat 2019 – 10 éve az alkotni vágyó mérnökhallgatók szolgálatában

Immáron 10. éve kerül megrendezésre a BME-MIT tanszéken a Kütyüpályázat fantázianéven futó hallgatói verseny. A pályázatot a Schnell László Műszer- és Méréstechnika Alapítvány kezdeményezése hívta életre. A pályázat keretén belül az alapítvány Innovációs és Konstruktőri díjait nyerhetik el a tehetséges hallgatók. Az idei díjazást a Villamosmérnöki és Informatikai Kar azonos mértékben támogatta.

Teniszpontozó óra felhasználói felülete

Karóra tenisz-pontozás nyilvántartásához

A pályázat játékos neve inkább a figyelemfelkeltés célját szolgálja, illetve utal az egész pályázat barátságos hangulatára, valójában komoly mérnöki tervezés és munka áll a pályázatra jelentkező hallgatók mögött.

Valószínűleg a szakmában dolgozó villamosmérnökök között is sokan vagyunk olyanok, akik a kezdeti szárnypróbálgatásokat saját építésű eszközökön –, kütyükön,– keresztül tettük meg. Tudjuk, hogy az ilyen eszközök építése nem csak egyszerű szabadidős tevékenység, hanem alapjaiban hozzájárul a mérnökké válás folyamatához, a felmerülő elméleti és gyakorlati problémákon keresztül hasznos tapasztalatot szerezhetnek a kezdő mérnök hallgatók. Az Alapítvány elkötelezett a tehetséges hallgatók támogatásában, illetve a mérnökképzés színvonalának fejlesztésében, és ezen irányelvét többek között a Kütyüpályázat által a gyakorlatban is érvényesíti.

Taniszpontozó óra felépítése

Karóra tenisz-pontozás nyilvántartásához

A pályázatra a BME-VIK bármely villamosmérnök vagy informatikus hallgatója jelentkezhet saját építésű elektromos vagy elektromechanikus eszközével. A pályázaton csakis működő eszközzel lehet jelentkezni, legyen az egy próbapanelen összerakott prototípus, vagy már szinte termékké vált munka.

A pályaműveket egy öt tagú szakmai zsűri értékeli, illetve közönségszavazást is szervezünk. Az értékelési szempontok közül a legfontosabbak az innováció, a megvalósítás minősége és igényessége, illetve a feladat komplexitása.

Okos kesztyű

Okos kesztyű

Az idei verseny 2019. május 3-án került megrendezésre a BME Informatikai épületében. A pályázatra 10 hallgató jelentkezett. A pályaművek között a játékosnak tűnő eszközöktől kezdve a gyakorlati felhasználáshoz már közel álló szerkezetek széles skálájával találkozhattunk. Szerencsére a zsűrinek idén is nehéz dolga volt az értékelés során.

A pályázat keretein belül a Schnell László Műszer és Méréstechnika Alapítvány a BME-VIK támogatásával 100.000  és 150.000 Ft közötti értékű jutalmakat osztott ki. Az Alapítvány nevében a díjakat dr. Kerese István kuratóriumi elnök, a BME-VIK nevében Prof. Bíró József dékánhelyettes adta át.

 

A díjazottak a következők:

  • Vagner Jázon: Karóra tenisz-pontozás nyilvántartásához
  • Thuróczy Bertalan: Okos kesztyű
  • Konyári András: Minimoog model D analóg szintetizátor

 

Minimoog szintetizátor

Minimoog model D analóg szintetizátor

Ezennel is gratulálunk a helyezetteknek, illetve nem kevésbé minden résztvevő hallgatónak!  

Amennyiben a pályázat felkeltette az  érdeklődésed, jövőre is várunk szeretettel  versenyzőként, a közönség tagjaként, szurkolóként vagy akár támogatóként. Bátorítjuk a lelkes hallgatókat, hogy bármikor keressék meg a BME-MIT munkatársait, ha szeretnének szakmai segítséget saját ötleteik megvalósításához. Bízunk benne, hogy a 2020-as évben is sok érdekes pályaművet csodálhatunk majd meg a bemutatón!

A pályázatról bővebben a következő honlapokon olvashatnak az érdeklődők:

https://www.mit.bme.hu/kutyupalyazat

https://www.mit.bme.hu/palyazatok_nyertesek

Email: sla-titkar@mit.bme.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..