“Nem voltam teltházas előadáson, úgyhogy csináltam egyet.” – Brandépítés Tibi Atyával

Tibi Atya marketingese, Tóth Bence beszélgetett kedd este a szervező KommON Szakkollégium HR vezetőjével, Csizmadia Andrással.

Közel 500 ember gyűlt össze a BME K épületének nagy előadójában kedd este, hogy megtudják, mi a titka a nagy sikernek örvendő vállalkozásnak. A Humbák Művek Kft. ugyanis egy internetes mémből lett milliókat hozó üzlet, melyben a három résztulajdonos dolgozik a háttérben rejtőzködő szerkesztőkkel együtt.

A cég marketingese elmondta, hogy a Facebookról is ismerhető Tibi Atya karaktere egy régebbi humorblog szerkesztőváltásával kezdődött. Az exszakasz.blog.hu szerinte “még a legerősebb, legmorbidabb berkekben is egy eléggé sötét szeglete volt az internetnek”, ezért a régi szerkesztők helyett Tibi Atya vette át az irányítást. 2012 decemberében tehát elindult a humoros képeket és társadalmi kritikákat tálaló oldal.

tibor

Az indulás nehézségei és az ismertségből származó konfliktusok kapcsán Tóth Bence megjegyezte, hogy az eredeti, máriakálnoki székhelyüket is kénytelenek voltak megváltoztatni, ugyanis a település polgármestere nehezményezte, hogy a régi vallásos hagyományokat őrző falut egy alkoholista paphoz kötik. Tóásóné Gáspár Emma (52) nem jogi úton, hanem a médián keresztül próbálta elérni célját, ám az RTL Hiradó és a számos médiamegjenés inkább a mém pozitív reklámozásához vezetett, mintsem lejáratáshoz.
Tibi Atya posztjai, gondolatai igen szélsőségesek voltak az interneten, így nehéz volt elérni, hogy sokan megosszák a tartalmakat. A sikerhez mindenképp szükséges volt az, hogy a poénok ne legyenek bántóak, ezért döntöttek úgy, hogy az üzenetekben mindig legyen valamilyen “burkolt társadalmi üzenet“. “Ilyen például a citromos sör utálata, a boros kóla utálata, valamint a kocsmakultúra fejlesztése” – emelte ki az est vendége.

IMG_20150310_232523 (1)

A népszerűség növekedésével megbizonyosodtak arról, hogy a szórakoztató felület akár pénzt is hozhat a konyhára, így döntöttek 2014 áprilisában a Humbák Művek Kft. megalapításáról.
A sajátmárkás bort forgalmazó cég ötletét a fentieken túl az adta, hogy a fiatalok számára megfizethető, de minőségi alkoholt kínáljanak. A magukat “start up”-nak nevező vállalkozás résztulajdonosa elmondta, hogy a drága és cicomás üveges ital helyett, egy egyszerűbb, petpalackos megoldást alkalmaznak, mely a fiatalok pénztárcájához illeszkedik.
A Deák téren nyílt Fröccskocsma is ezt a szemléletet követi. A “körút rémes késdobálói” és a “belváros dzsentri helyei” közé pozicionálják az olcsó, de minőségi italokat és fiataloknak szóló programokat kínáló kocsmát.

A beszélgetés során Tóth Bence elmondta, hogy szerinte nincs konkurensük a piacon. Próbálkozások ugyan voltak, de Zsóka nővér, Laci rabbi és társaik mind nagyon “rövid és hanyatló” karriert futottak be. Szerinte az internetes oldalakat, a fesztiválok hirdetési lehetőségeit és olyan felületeket kell használni, amit sokan megnéznek, ilyen például a női mell is – emelte ki a szakember.
Kocsmákkal, boltokkal és előadóművészekkel is felveszik a kapcsolatot, csak így lehetséges ugyanis szerinte, hogy a kuncsaftok “rendezvényről rendezvényre” kövessék őket és az Atyát.
Szerinte vállalkozásuk a példa arra, hogy tudják, mik az emberek igényei, de szívesen fogadják a visszajelzéseket és a kritikákat.

1912012_613870375419927_5579859050799706974_o

A jövőbeli terveikről Tóth Bence elárulta, dolgoznak egy könyvön, valamint céljuk egy falut alapítani, ami természetesen a Humbákfalva nevet viselné majd.
Csizmadia András felvetésére, miszerint “a szósöl médiát nagyon jól használjátok facebookon”, a cég marketingese elmondta: fent vannak az Instagramon is, valamint Youtube csatorna indítását is tervezik, ami lehetővé teszi a komplexebb üzenetek átadását is.

A beszélgetőest igen jó hangulatban telt, de a marketingtitkok nem terhelték különösképpen a beszédtémát. Arra tehát, hogy hogyan kell kocsmát alapítani, hogyan érjük el, hogy az Ország 6%-a lájkoljon bennünket a Facebookon, vagy épp miből finanszírozható ma egy start-up elindítása, továbbra sem derült fény.

Read 2 comments

  1. Sziasztok!
    Apróbb észrevétel, hogy az általatok belinkelt exszakasz.blog.hu már nem az eredeti készítők műve, azt nem sokkal Tibi atya debütálása után letörölték, azóta valaki más foglalhatta le a nevet.
    Az eredeti oldalon főleg apa-fia (staredad) képregények jelentek meg, az elmondottak alapján tényleg elég alpári, morbid stílusban, de mindenképp hozva a ma is ismert színvonalat. (szerettem, na :) )

  2. Valóban, igazad van. Emlékszem az exszakasz.net oldalon lehetett megtalálni, és akkor fiatalon még nekem volt kínos azt az oldalt nézegetni. Néha olyan kínos, amiről nehéz elfordítani a tekinteted. Sajnos azt nem tudjuk, hogy egyáltalán milyen köze lehet ahhoz az oldalhoz az újabb blog.hu-s változatnak, a név miatt linkeltünk, meg a feelingje azért hasonló, de köszönjük a helyesbítést.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..