A bulik mellett valamit vissza is adunk a kerületnek – Legyél Angyal Te is!

Az őszi félév első heteiben a BME-s diákoknak van egy napja, amikor nemcsak a tanulásra gondolnak, hanem arra is, hogyan tehetnék szebbé a kerületüket. A BME Önkéntes Napon angyalszárnyakkal ellátott egyetemisták indulnak a Sportközponttól, és ott segítenek, ahol tudnak.

Az idén szeptember 20-án megrendezésre kerülő esemény érdekességeiről Kovács Szilviát, matematikus MSc-s hallgatót, a rendezvény főszervezőjét kérdeztük.

BME Önkéntes Nap kerítésfestés

– Mi pontosan a BME Önkéntes Nap?

– Ennek a rendezvénynek a célja, hogy szebbé tegyük az egyetem környékét és a 11. kerületet. Szeretnénk, hogy ebből a műegyetemi hallgatók is kivegyék a részüket, hogy a számos buli, hangoskodás és egyéb dolog mellett valamit vissza is tudjunk adni a kerületnek. Ezt pedig az Önkéntes Nappal tudjuk megvalósítani.

Számos programmal készülünk: lesz grafittieltávolítás, óvodákban és iskolákban kerítések vagy falak lefestése, szemétszedés, faültetés és minden, amire éppen szükség van a kerületi intézményekben. Tavaly és tavalyelőtt ellátogattunk az idősek otthonába is, hogy annak a környékét is szebbé tegyük, de meg szoktunk kérdezni például kórházakat is, hogy tudunk-e segíteni nekik.

Idén szeretnénk, hogyha lenne jótékonykodás is: gondolkodunk ruha, élelmiszer vagy akár kis játékok, iskolaszerek gyűjtésében, de ezzel kapcsolatban még folynak az egyeztetések.

– Mikor volt az első Önkéntes Nap?

– 2011-ben került először megrendezésre az Önkéntes Nap, egy júniusi napon. Ez volt az önkéntesség éve, és az EHK is készült programokkal. Azóta minden évben szeptemberben kerül megrendezésre, ez idén a nyolcadik alkalom.

BME Önkéntes Nap gyülekező

– Hogy választjátok ki a helyeket, ahol segítetek?

– Először a kerületi önkormányzatot keressük meg, mivel ott tudják, milyen intézményekben lenne szükség segítségre. Felkeressük azokat a helyeket is, ahol már korábban önkénteskedtünk, hogy idén is szeretnék-e, hogy segítsünk valamilyen munkában, illetve a Magyar Vöröskereszt támogat minket a jótékonykodásban, hogy az ajándékokat, adományokat el tudjuk juttatni a rászoruló gyerekeknek, családoknak.

– Hány résztvevővel számoltok?

– A tavalyi évben 300-an jöttek el, de két évvel ezelőtt több, mint 500 fő vett részt rajta.

Ez a szám leginkább attól függ, hogy éppen tanítási szünet van-e az adott napon. Ebben az évben szeptember 20-án, csütörtökön kerül megrendezésre az Önkéntes Nap, amikor rektori szünet lesz a sportnap miatt, így több, mint 500 főt várunk. Azt sajnos nem remélhetjük, hogy mi külön szünnapot kapnánk az eseménynek, mert két rektori szünetet egy hónapban, de akár egy féléven belül sem valószínű, hogy fenntartanak egyetemi rendezvényeknek.

– Hogy zajlik a jelentkezés?

– Reggel 9-től, a regisztrációnál, a Sportközpont mellett lehet az állomásokra jelentkezni. Itt a fő szempont az, hogy minden önkéntes a barátaival vehessen részt és dolgozhasson együtt. Ha nincs konkrét terv, hogy kivel akarsz együtt lenni vagy melyik munkára mennél szívesen, akkor ott tudnak segíteni.

Ehhez jön kiegészítésként az előzetes regisztráció, amit a hallgatói csoportoknak szeretnénk létrehozni, hogy ne csak egyesével tudjanak a hallgatók részt venni, hanem körök, szakkollégiumok, versenycsapatok és különböző hallgatói csoportok is képviselhessék magukat.

Minden résztvevő szokott kapni az Önkéntes Nap szlogenjével, aLegyél Angyal Te is!” felirattal díszített pólót, valamint élelmiszert és italt. Idén pedig szeretnénk külön jutalmazni azokat a csoportokat is, akik a legnagyobb számban tudják megmozgatni a hallgatókat.

BME Önkéntes Nap ajándékok

– Mik az állomások?

– Különböző helyszíneken különböző munkákat lehet végezni, ezért ezekre egységesen csak állomásként hivatkozunk. Mindenhol változik az is, hogy hány fő mehet oda és hogy mit kell csinálni: egy kerítésfestésnél például akár több, mint tíz hallgató munkájára is szükség lehet.

– Van-e olyan állomás, amire szükséges bármilyen előzetes ismeret vagy felszerelés?

– A szervezőgárda minden állomásra az EHK és a szponzorok támogatásával vásárolja meg a szükséges eszközöket – például festéket, csiszolópapírokat, kesztyűket –, tehát minden biztosítva lesz az eseményre. Emellett minden helyen van egy állomásvezető, akinek a feladata, hogy mindennel tisztában legyenek az önkéntesek, és vezényelje a munkát.

– Te vettél már részt önkéntesként a segítésben?

– Én gólyaként voltam először az Önkéntes Napon, amikor még nem voltam se a Hallgatói Képviseletnek, se öntevékeny körnek tagja. Az évfolyamtársaimmal beszéltük meg, hogy milyen jó lenne ha itt közösen, négyen-öten elmennénk, így jelentkeztünk, egy állomásra kértük magunkat, és együtt töltöttünk egy napot.

– Miért tartod fontosnak az Önkéntes Napot?

– Fontos, hogy egy olyan kerületben tölthessük az egyetemi éveinket, ahol tisztaság van, szép fák és virágok, és jó légkört teremtsünk akár az egyetemen belül is. Ennek szerintem a legjobb módja, ha legalább egy nap van rá, amikor ki tudjuk próbálni, mit tudunk ezért tenni, és milyen munkával jár ez.

Ez egy lépés lehet afelé, hogy kicsit tudatosabban éljük az életünket, tanuljunk a környezetvédelemről és figyeljünk a minket körülvevő világra.

Fontosnak tartom magát az önkénteskedést is, ami szerintem remek lehetőség a hallgatóknak a közösségépítésre, segítségével a nehéz hétköznapokból kicsit kikapcsolódhatnak, tehetnek valami jó dolgot a kerületünkért.

BME Önkéntes Nap pihenés

– Miért lehet egy gólyának különösen érdekes ez a rendezvény?

– Azt gondolom, hogy ez egy remek alkalom a tanulmányaik kezdetén egy közösség, kisebb csoport összekovácsolására. Az első hetek nehézségeit, fáradalmait egy Önkéntes Nap keretein belül ki lehet pihenni, lehetőség van a feltöltődésre és a segítségnyújtásra – kiszakadhatnak a tanulmányaik sűrűjéből, és önzetlenül tehetnek azért, hogy a kerületüket, melyben a következő néhány évük legmeghatározóbb részét tölteni fogják, minél szebbé és környezetbarátabbá tegyék.

– Hogyan kerültél bele az Önkéntes Nap szervezésébe?

– Ez az ötödik ciklusom a Természettudományi Kar Hallgatói Képviseletében, ahol két évig elnök is voltam, úgyhogy már sok rendezvényszervezésben volt részem. Mivel azonban mi egy elég kis kar vagyunk, szerettem volna magam kipróbálni egy nagyobb, egyetemi szintű, több száz hallgatót megmozgató rendezvény szervezésében is.

Ezért amikor az Egyetemi Hallgatói Képviselet kiírta a BME Önkéntes Nap főszervezői pályázatát, én is jelentkeztem. Ez után egy személyes meghallgatás következett, ahol elmondtam, hogy mik a terveim, és utána szavaztak meg engem.

A pályázat fő része az újításokról szólt: ide tartozik a már említett jótékonykodás, vagy az, hogy hallgatói csoportokkal is lehet regisztrálni. Szeretnénk azt is elérni, hogy ne csak a műegyetemi hallgatókat szólítsuk meg, hanem a kerületi lakosok is be tudjanak csatlakozni.

Nagyon sokat gondolkoztam az újításokon, mielőtt leadtam a pályázatomat, és szerencsére az EHK, valamint  támogatóink, ezeket mind támogatják, és ők is ugyanolyan lelkesek a megvalósításukkal kapcsolatban, mint mi.

 

Minden lelkes önkéntes jelentkezését várjuk a Műegyetemről, mert akár egy-két óra alatt is sokat lehet tenni a kerületért. Cél az, hogy minél több embert megmozgassunk, és minél több helyen segíthessünk!

A cikk létrejöttéért köszönet a Műegyetemi Sajtóklubnak!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..