Gamer képzés indul a BME-n

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara a tavalyi évben elindította Magyarország első, e-sportokkal foglalkozó egyetemi tantárgyát, a BME pedig le van maradva. Jövőre azonban minden lehetőségünk meglesz rá, hogy kövessük őket: ugyanis a mi egyetemünkön is elindul felmenő rendszerben a gamer képzés.

Bár a hivatalos felvételi ponthatárok még nem születtek meg hozzá, a mintatanterv már készül, és valószínűleg a szeptemberben felvett gólyák közül véletlenszerűen válogatják majd ki azokat, akik az új képzés első évfolyamát fogják alkotni. Ők lesznek azok a szerencsések, akik Magyarországon elsőként Gamermérnöki diplomával léphetnek ki a munkaerőpiacra.

Amíg ez meg nem történik, sajnos nem lesz semmilyen információnk arról, hogy a céges világ mennyire fogadja majd örömmel az új értelmiségieket, úgyhogy addig csak abból tudunk kiindulni, hogy végignézzük az oktatásban részt vevő tanszékek terveit.

Gamer képzés indul a BME-n

Célzási Stratégiák tanszék (CS)

A nagyon egyértelmű névválasztás ellenére ez a tanszék nem foglalkozna CS-vel – mégis hol lenne abban a szépség? Sokkal jobban lenyűgözik az itteni tanárokat a logikai játékok, így elsősorban a Portal, a Witness és az olyan csemegék, mint például az Antichamber. Persze ne örüljünk annyira: játszani nem fogunk velük, még ha sokszor el is hangzik, hogy „ezekkel megéri foglalkozni”, „enélkül nem is lehettek igazi gamerek” – a szomorú igazság az, hogy ezekre csak néhány nagyon perverz ember fogja a szabadidejét áldozni. Ennek talán az is az oka, hogy az oktatás inkább a fejtörők elméleti megoldására fókuszál: papíron és ceruzával vezetik végig a story mode-ot és puzzle-ök helyességének bizonyításával töltik az időt, amiből aztán a vizsga is szóbeli lesz. Olyan játékkal, ami nem NP-nehéz, nem is foglalkoznak!

Internetes Iránymutatók Tanulmányozása tanszék (IIT)

Egészen összeszedett és szerethető előadások – amihez értenek, azt tőlük tanulhatod meg legjobban az országban. Szeretik a stratégiai játékokat, így fő tantárgyaiknak a Civilisation 1 és a Heroes of Might and Magic 1 tekinthető – ezek a hőskori játékok minden modern stratégai élmény alapjai, és bebizonyítják, hogy az 1994-95-ös évjárat hagyatékai szinte mindenhol megtalálhatók! Egész mélyen taglalják mind a játékmechanikákat, mind pedig a fejlesztés és a kiadás történetét, és ha a hozzá tartozó laborokat is végigcsinálod, a modern kor egy anakronisztikus mesterének vallhatod magad. Az egyetlen probléma, hogy amikor elvégzed a tárgyat, rájössz, hogy az összes barátod Civilisation 6-tal és Heroes 7-tel játszik és bármennyire is jó vagy elődjeikből, nem fogod tudni felvenni velük a versenyt.

Mikrotranzakció Integrálási Technikák tanszék (MIT)

Talán az egyik legmodernebb szemléletűek gaming területen: óráid nagy részében különböző MOBA-król tanulhatsz, és az év végére igazán megérted, mi bennük a jó. Itt szó lesz arról, hogy a League of Legends-nél nem kell a ragequitelő tízévesek szintjén megragadnunk, hanem igazi szépséget is lehet vinni az e-sportba. A játék nem csak 7 billentyű nyomogatásából áll: egy igazi profi átlátja az egész pályát, és a meccs elejétől fogva tudatos döntéseket hoz. Külön óra szól a wardolás elméletéről, és a kiadott diákat is mindig az aktuális verzió szerint frissítik. Gyakorlatokon lehetőségetek lesz kipróbálni a tutorialt is, és elsajátítani Garen, Ashe és Ryze irányítását, amivel szinte a játék összes mechanizmusát megismered.

Hogy akkor miért félik mégis annyira ezt a tanszéket? Sajnos félévi házifeladatnak szánják az elméleti oktatás mellett, hogy minden hallgatónak Challenger ligába kell jutnia egy accounttal, ami legfeljebb akkor lehetséges, ha már korábban is e-sportolóként kerested a kenyered, vagy ha egy felsőbbéves boostol. A vizsgákat raadásul koreai szerveren fogják tartani – és a beugró 120 creep 10 percnél.

Túlárazott Mikrotranzakció Integrálási Technikák tanszék (TMIT)

Elég sokszínű tananyagból válogathatsz a TMIT-nél, de a legtöbben mégis egyetlen tantárgy miatt emlékeznek erre a tanszékre: itt oktatják ugyanis az Europa Universalis 4-et.

A tárgy oktatója megszállottan szerelmes a játékba, és meggyőződése, hogy ez érdemli meg egyedül egy gamer idejét. A probléma csak az, hogy ez a játék talán a legnehezebb tanulnivaló, és még 500+ óra beleölt idővel is bármikor csinálhat banális hülyeséget az ember, csak mert nem figyelt oda valamire (kit is lehet hibáztatni, mikor egyszerre vagy 200 opciót kell észben tartani?). Játékos közönsége kevés, de annál elkötelezettebb srácból áll, az érdeklődők száma pedig még ennél is kisebb: 2-3 nagyobb streamert eltekintve senki nem tud megélni belőle. A legtöbbeknek elég lenne annyi tudás, hogy hogyan tudják megmozdítani az egységeiket, vagy indíthatnak el egy kört, utána pedig elkezdenének mással foglalkozni. Ez azonban nem akadályozza meg az előadót abban, hogy ezt tartsa az egyetem legfontosabb tárgyának, és különös szigorral vizsgáztasson belőle.

Alkalmazások Ultra Textúrákkal tanszék (AUT)

A legmodernebb trendek mind ez alá a tanszék alá tartoznak, így elsősorban a webes világ (Travian) és a mobilok játékai találhatóak meg a palettájukon (Clash of Clans). Persze nem mindig tudnak beletalálni a legjobb témákba, és néha sokáig benne marad egy-egy tárgy a tematikában, csak azért mert „ha már kidolgoztunk, oktassuk legalább pár évig”, de egyre inkább ki tudják gyomlálni az oktatásból az olyan játékokat, mint a Flappy vagy az Angry Birds.

Egyetlen probléma van csak: itt a játék inkább a profizmusról szól, minthogy jól érezzétek magatokat. A legtöbb online játékban megtanítják, hogyan kell kiaknázni az exploitokat és a lehető leggyorsabban megelőzni mindenki mást a szerveren – a másokon való farmolás nem bűn, csak a cél felé vezető eszköz. Amúgy is, kit érdekel, hogy tönkreteszed más játékát – az elejétől kezdve komolyan kellett volna venniük, ha jól akarják érezni magukat a végén!

Ennél azonban egy sokkal nagyobb bűnt is elkövetnek a tanszéken: megtanítják, hogy egy játék nem az igazi mikrotranzakció nélkül, és azért, hogy mindig te maradj a topon, megéri béta, sőt akár alfa változatokat is kiadni – teljes áron!

És a többi tanszék…

A többiek sajnos kimaradtak ebből a trendből is. Vannak, akik megpróbálnak különböző szabadon választható tárgyakkal hallgatókat csábítani magukhoz, de ezek leginkább az Evolve-ra és a No Man’s Sky-ra emlékeztetnek: túl sok kreditet adnak neki a félév előtt, de a hallgatóbázis már az indulás utáni első héten megnegyedelődik. Ezért aztán több energiát fordítanak inkább arra, hogy esélyegyenlőség néven megpróbáljanak betanítani a többi tanszék tárgyaiba, és onnan elszedni hallgatókat – így születnek kötelező tárgyak az olyan,  mindenki által utált és unalomig ismert játékokra, mint a Call of Duty. Az egésznek csak egy győztese van: a Gamerek Társadalma Kar (GTK), ami valahogy mindig helyet talál a tantervben a Cookie Clickerrel, Adventure Capitalisttal és egyéb AFK farmolós kattintós játékokkal (amin egyetlen mérnök se tud jó érzékkel szórakozni), valamint a játékfilozófia tanszék két kredites szabváljaival („Etikusak-e az aimbotok?”, „A rage-elés lélektana – tehetsz róla, nem tehetsz ellene”).

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..